Индијски Врховни суд: Жене могу постати војни команданти

Врховни суд у Индији пресудио је да жене могу служити као војни команданти, одбацујући став Владе да мушкарци војници нису спремни да прихвате наредбе женских официра јер их то узнемирава.

Суд је, такође, наложио влади у Њу Делхију да продужи сталну службу, која се до сада односила само на мушкарце, свим женама официрима, што сигнализира помак ка родном паритету у традиционално мушком бастиону, пренео је Ројтерс.

Тиме ће жене добити исте могућности и користи као и њихове мушке колеге, укључујући чинове, промоције и пензије.

Тренутно жене могу да раде до 14 година, а трајно запослење им је дозвољено само у правним и образовним сегментима војске.

"Довођење у питање њихових способности на основу пола је увреда не само за њихово достојанство као жена већ и за достојанство као припадника индијске војске", навеле су судије у пресуди.

"Становишта Владе узнемирујућа"

Прошле недеље се влада успротивила именовању жена на челне позиције, попут пуковника и мајора, јер, како су навели, већина војника су мушкарци руралног порекла који нису "ментално образовани да прихвате жене официре као надређене".

Влада је, такође, тврдила да су мушкарци и жене официри физички различити и да не могу једнако да се третирају.

Врховни суд је укорио Владу Индије, описујући њена становишта као узнемирујућа и истакао потребу за променом размишљања ради постизања истинске равноправности у војсци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво