Победа Сандерса у Њу Хемпширу, Бајден отишао у Јужну Каролину

Сенатор Берни Сандерс победио је на демократским примарним изборима у Њу Хемпширу, одмах за њим је Пит Бутиџиџ, бивши градоначелник Саут бенда у Индијани, док је некадашњи фаворит Џо Бајден после кокуса у Ајови претрпео нови тежак ударац.

Сандерс је освојио 26 одсто гласова, а Бутиџиџ 24,4. Сенаторка Ејми Клобучар, која је, према оценама стручњака и публике имала добар наступ у ТВ дебати у петак увече у Њу Хемпширу, заузела је треће место.

Некадашњи фаворит Бајден, после кокуса у Ајови, претрпео је тежак ударац и у Њу Хемпширу где је тек на петом месту, иза сенаторке из Масачусетса Елизабет Ворен.

Свестан да га чека разочаравајући резултат, Бајден је напустио Њу Хемпшир пре него што су почели да стижу први резултати, и отишао да води кампању у Јужној Каролини, пренео је Глас Америке.

Број кандидата за демократску номинацију почео је да се смањује а током вечери из трке су се повукли бизнисмен Ендру Јенг и сенатор Мајкл Бенет.

После два лоша резултата, све чешће се поставља питање да ли је Џо Бајден у стању да консолидује подршку умерених демократа, чији су се гласови "одлили" на Бутиџиџа и Клобучар.

Бајден (77) није добро прошао у две претходне кандидатуре за председника, док није постао потпредседник Барака Обаме са којим је победио на изборима 2008. Нада се бољем успеху на изборима 29. фебруара у Јужној Каролини а затим и серији примарних избора у другим јужним државама на такозвани "супер-уторак" 3. марта, где има адут – подршку коју ужива међу Афроамериканцима.

"Није готово, тек је почело", рекао је Бајден присталицама у Јужној Каролини.

На гласачким листићима 33 имена 

Резултати су стизали релативно брзо а демократе у Њу Хемпширу су уверене да ће све проћи глатко за разлику од Ајове, где је због техничких проблема данима одложено бројање гласова и саопштавање резултата.

Бутиџиџ је тесно победио Сандерса у Ајови али су оба изборна штаба тражила делимично поново упоређивање података са гласачких места.

Демократски гласачи у Њу Хемпширу имали су пред собом гласачке листиће са чак 33 имена, укључујући и кандидате који су испали из трке пре више недеља.

На њима, међутим, није било име бившег градоначелника Њујорка Мајкла Блумберга, милијардера који је касно ушао у трку и не такмичи се формално ни у једној држави пре "супер-уторка" али се пење у анкетама популарности на националном нивоу.

Сандерс (78) пре четири године убедљиво је победио Хилари Клинтон у Њу Хемпширу са 60 одсто гласова али ипак није успео да освоји страначку номинацију.

Трамп је у Њу Хемпширу у понедељак увече одржао митинг на којем је критиковао демократске кандидате да се боре једни против других и да не знају шта раде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво