Бутиџиџ тесно победио Сандерса, Бајден тек четврти

Пит Бутиџиџ, бивши градоначелник градића Саут Бенд у Индијани, добио је највише гласова за номинацију за председничког кандидата Демократске странке у савезној држави Ајова, саопштила је Демократска странка.

На првом гласању кокуса за кандидата демократа који ће се у новембру на председничким изборима супротставити Доналду Трампу, Бутиџиџ је тесно победио Бернија Сандерса, прогресивног сенатора из Вермонта.

Бутиџиџ је добио 26,2 одсто гласова, а Сандерс 26,1 одсто.

Сенаторка Елизабет Ворен освојила је 18 одсто гласова, док је бивши потпредседник САД Џо Бајден остварио разочаравајући резултат, са 15,8 одсто гласова делегата.

На петом месту је сенаторка Ејми Клобушар која је добила 12,3 одсто гласова.

Пребројавање гласова са кокуса у Ајови, који су одржани у понедељак, трајало је толико дуго због техничких проблема.

Кокуси, скупови на којима грађани отворено изражавају подршку некоме од демократских кандидата, били су одржани на 1.600 локација у Ајови.

Број делегата из Ајове који ће на финалној конвенцији Демократске странке гласати за председничког кандидата је 41, па ће се гласови које су добили кандидати у Ајови прерачунати у број делегата.

Пит Бутиџиџ постао је неочекивани предводник трке у оквиру Демократске странке, aли ко је заправо млади кандидат демократа? Да ли је геј, ветеран и миленијалац демократа који ће победити Трампа?

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво