Трампов говор о стању нације: Непријатељи Америке су у бекству

Амерички председник Доналд Трамп одржао је синоћ редовни годишњи говор о стању нације. Иако се очекивало да ће говорити о покушају демократа да га смене, председник је одржао предизборни говор истичући досадашње резултате своје администрације и будуће планове.

Највећи део говора, који је трајао више од сатa и често био прекидан аплаузима републиканаца, председник САД је посветио резултатима своје администрације који су, како каже, најбољи у модерној америчкој историји.

"Непријатељи Америке су у бекству, богатство Американаца је у порасту и будућност је изузетно светла. Године економског упропашћавања су завршене", истакао је Трамп.

У само три кратке године је, каже, разбијен менталитет опадања Америке и "одбачена идеја о смањењу остварења које нам је одредила судбина": "Крећемо се напред темпом који је био незамислив пре само кратког времена и никада се томе нећемо вратити."

Као један од највећих проблема са којима се Сједињене Државе суочавају Трамп наводи реформу система здравственог осигурања, а за то криви претходну власт и демократе у Конгресу.

"Постоје они који желе да вам одузму здравствену заштиту, да вам одузму ваше лекаре и у потпуности укину приватно здравствено осигурање", навео је Трамп у свом говору.

Према његовим речима, 132 законодавца предложила су закон којим би се наметнуло "социјалистичко преузимање америчког система здравствене заштите".

"Свима вама који ово гледате, желим да поручим да никада нећемо дозволити да социјализам уништи здравствену заштиту у Америци", додао је Трамп.

О Ираку, Ирану и Авганистану

Председник Трамп је мало времена посветио спољној политици, наглашавајући да Сједињене Државе желе да што пре оконачају сукобе у Ираку и Авганистану и врате своје војнике кућама, док је Ирану поручио да никада неће развити нуклеарно оружје, као и да је неопходно да прекине финансирање тероризма.

Похвалио се и недавним економским споразумима са Кином, Мексиком и Канадом истичући да су њима амерички радници добили бољу прилику, а Америка фер положај.

Међутим, у сенци говора, остала су два детаља, један на почетку, а други на самом крају излагања. Приликом уласка у салум када је предавао копију свог говора потпредседнику Мајку Пенсу и председавајућој Представничког дома, председник је одбио пружену руку Пелосијеве, док је она по завршетку обраћања пред свима поцепела ту копију.

Аналитичари ово тумаче као показатељ најдубље политичке поделе у последње четири деценије.

И сам говор оцењен је као изразито страначки и предизборни, али то у овом тренутку не брине претерано председника Трампа, с обзиром на то да му је подршка међу бирачима 49 одсто, највиша од када је ушао у Белу кућу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије