СЗО: Маске нису довољне, перите руке

Званичници Светске здравствене организације (СЗО) избијање коронавируса не сматрају пандемијом и надају се да би преношење вируса могло бити заустављено.

Светска здравствена организација је признала да је изазов обуздати вирус због глобалног масовног кретања, али да верује да ће мере контроле зауставити преношење, преноси Би-Би-Си.

"Верујемо да се то може постићи тренутним мерама заштите", изјавила је директорка одељења СЗО за пандемијске и епидемијске болести Силви Брајанд.

"Нисмо у пандемији", рекла је она, објашњавајући да се тренутно сматра да је реч о зарази која се појављује на више локација.

Подсетила је да је колевка заразе провинција Хубеи. 

Да би се смањило ширење коронавируса, Брајандова је нагласила да само маске "нису довољне" и позвала људе да редовно перу руке. 

Тренутно је коронавирусом заражено више од 20.000 људи, а умрло је 425 у континенталној Кини. Једна особа умрла је у Хонгконгу и једна на Филипинима.  

Претходних недеља скоро све светске вести почињу бројем заражених и умрлих од коронавируса, пре свега у Кини. Али и број оних који су излечени све је већи. Више од 630 људи отпуштено је из болница широм Кине. 

Две трећине жртава коронавируса старија мушка популација

Жртве коронавируса су у 80 одсто случајева старије од 60 година, стопа смртности широм Кине је 2,1 одсто, а у провинцији Хубеи, епицентру епидемије, та стопа је 3,1 одсто, обелоданила је Ћиао Јахуи, заменица директора државне здравствене комисије.

У провинцији Хубеи забележено је чак 97 одсто свих смртних случајева.

Од 425 потврђених смрти широм Кине, како преноси Си-Ен-Ен, 80 одсто жртава је било старије од 60 година, а њих 75 одсто имало је претходно неки облик друге болести, додаје Ћиао.

У чак две трећине случајева потврђених смрти жртве су биле мушкарци.

Према речима Ћиао Јахуи, просечно време да се пацијент потпуно опорави је девет дана.

За сада је потврђено да је 20.438 особа заражено коронавирусом широм Кине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије