Шест ствари које Брегзит (не) мења

После три и по године неизвесности, референдума и одлагања, са последњим јануарским даном, први пут у својој историји Европска унија остаје без једне чланице. У поноћ Велика Британија напушта Европску унију.

Већина људи у Великој Британији и у земљама чланицама ЕУ неће осетити никакве драстичне промене на дан Брегзита. У периоду транзиције, док Брисел и Лондон не испреговарају будуће односе, правила ЕУ, када је реч о јединственом тржишту и царинској унији, и даље важе за Велику Британију.

Од 1. фебруара Велика Британија више неће бити чланица ЕУ. Највидљивија промена на дан Брегзита биће одсутво представника званичног Лондона у институцијама ЕУ у Бриселу.

Опција "останка" више не постоји и уколико Велика Британија пожели да се поново прикључи ЕУ мораће поново да аплицира за чланство и преговара по новим правилима.

ЕУ има једно упражњено место, уместо досадашњих 28 има 27 чланица.

Упражњена су и места у Европском парламенту. Трећина од 73 места која су до сада заузимали парламентарци из Британије биће прерасподељена између земаља чланица ЕУ, а укупан број посланика у Европском парламенту биће смањен.

Лондон неће више имати представнике у Европском савету и Европском суду правде. На састанке Европског савета биће позивани само уколико се они буду тицали односа ЕУ и Велике Британије.

Закони ЕУ и даље важе за Велику Британију, али не као пуноправну чланицу већ на основу споразума о изласку.

Лондон је већ испреговарао постојеће трговинске споразуме ЕУ са двадесетак земаља и трговинских блокова, а са осталима је одржала припремне разговоре које је потребно завршити до краја прелазног рока. Велика Британија може да склапа трговинске споразуме са другим земљама са којима те споразуме ЕУ нема али још не може да их имплементира.

Почев од 1. фебруара, чланице ЕУ могу да одбију захтеве Лондона за екстрадицију а ни Лондон није у обавези да то чини на захтев било које земље чланице ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво