Реакције на Трампов "план века": Политички циркус, завера, срамота

Палестински покрет Хамас огласио се поводом "историјског плана" председника САД Доналда Трампа за мир на Блиском истоку, наводећи да је реч о агресивним предлозима у вези са Јерусалимом. Либански покрет Хезболах одбацио је Трампов план, јер он значи "уништавање права Палестинаца". Абас назвао план "завером". Турско министарство спољних послова саопштава да је план америчког председника покушај да се украде палестинска земља.

"Трампова објава је агресивна и распламсаће много беса", рекао је представник Хамаса Сами Абу Зухри поводом Трамповог плана на 80 страна.

Изјаву председника САД о томе да ће Палестинци добити престоницу у источном делу Јерусалима тумаче као којештарију.

"Јерусалим ће увек бити земља Палестинаца... Палестинци ће се супротставити овом плану", додао је Абу Зухри.

Хусам Зомлот, палестински изасланик у Великој Британији, описао је предлоге Доналда Трампа као "политички циркус" и "превару".

"Трамп је управо убио изгледе за договор две државе", рекао је Зомлот за САД одбацујући план.

Зомлот је рекао да Палестинци имају своју визију како постићи мир.

"Пут напред је врло познат. Израел мора да оконча окупацију која је започета 1967. Једноставно је", рекао је палестински изасланик.

Широм Појаса Газе одржани су протести противљења Трамповом плану, а током демонстрација паљене су и фотографије америчког председника.

Хезболах: План срамоте

Хезболах је оптужио арапске државе за саучесништво у "плану срамоте" који слути на "зло у региону".

"Пројекат нагодбе по овом споразуму један је од највећих опасности и има за циљ да елеминише право на повратак и лиши право Палестинаца на сопствену земљу, као и да створи социјалне и демографске тензије и побуну која служи интересима непријатеља и експанзионистичким циљевима", навео је покрет у саопштењу.

Палестински председник Махмуд Абас назвао је план председника САД "завером" и поручио Трампу и израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу да "људска права нису на продају".

"Рекао сам Трампу и Нетанјахуу: Јерусалим није на продају, наша права нису на продају и око њих нема ценкања. А ваш план, завера, неће проћи", навео је Абас у телевизијском обраћању.

Турска је одбацила Трампов план за Блиски исток наводећи да у њему види намеру да се украде палестинска земља и уништавање покушаја да се оснује Палестинска држава.

"Овај план је план анексије који има за циљ да убије два државна решења и крађу палестинских земаља", саопштило је Министарство спољних послова Турске.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара