Број жртава коронавируса порастао на 106, више од 4.500 оболелих

У Кини је од коронавируса преминуло 106 особа а од јуче број новозаражених је готово удвостручен – више од 4.500 људи. Премијер Ли Кећанг затражио је од медицинских радника максималан труд у спречавању ширење вируса. Широм земље ограничена су путовања. Стејт департмент саветовао грађанима да не путују у Кину. Први случај коронавируса потврђен у Немачкој.

Град Вухан, где је вирус први пут регистрован, и даље је у карантину, као и околни градови у покрајини Хубеј. Ту је и највећи број смртних случајева – 100. Међу њима су углавном старији људи и особе које су већ раније имале проблеме са дисајним органима.

"Од јуче је тридесет покрајина, аутономних регија и општина широм Кине пријавило 1.700 нових случајева, од тога је 515 тешких. Највише смртних случајева имамо у покрајини Хубеи у централном делу Кине, једна особа је умрла у Пекингу а једна у покрајини Хајнан на југу Кине. Девет пацијената је излечено и пуштено кућама", навео је на конференцији Ми Фенг из Кинеске нациналне здравствене комисије.

Ли Сингванг из Центра за дијагностиковање заразних болести и истраживање наводи да је пацијентима који имају блаже симптоме вируса потребно око недељу дана за опоравак, а онима у тежем стању око две недеље.

"Уз блаже клиничке симптоме да би пацијенти били пуштени кућама потребно је и да им телесна температура буде нормална", оцењује Сингванг.

У Вухану је премијер Ли Кећанг као приоритет навео допремање залиха лекова како би сви оболели били адекватно лечени. Како каже, важно је и да тржиште буде добро снабдевено, а цене стабилне.

"Безбедност мора бити приоритет нових болница. Останите здрави и заштите своје животе јер је ваш посао да спасавате животе и штитите здравље. Људи широм Кине се уздају у вас. Док напорно радите чекамо боље вести од вас", поручио је Кећанг медицинском особљу.

Широм Кине више великих градова је обуставило јавни и такси саобраћај. У Пекингу и Шангају је уведен двонедељни период посматрања за људе који долазе из покрајине Хубеи.

"Локалне власти брзо реагују на епидемију вируса и брину за становништво. Члановима своје породице кажем да останемо у кући како не би допринели још већем хаосу", наводи Лиу Јинлонг из провинције Чонкинг.

Џао Гуогуант, директор болнице Хуанву у Пекингу наводи да ће у борби против коронавируса следити смернице владе.

"Следићемо све смернице владе, лечићемо оболеле уз примену најмодерније науке али и користити и кинеску и западну медицину. Верујем да људи неће бити разочарани", поручио је Гуогуант.

У Пекингу ће боравити директор Светске здравствене организације и са званичницима кинеске владе и здравственим стручњацима разговарати о мерама за спречавање ширења коронавируста.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво