Потомци страдалих у Аушвицу страхују од јачања радикалне деснице

Свет се данас сећа жртава Холокауста и одаје им пошту на 75. годишњицу ослобођења концентрационог логора Аушвиц. Међународни је дан сећања на жртве Холокауста јер је на данашњи дан пре 75 година Црвена армија ослободила концентрациони логор Аушвиц, једно од места највећег страдања Јевреја у Другом светском рату. Данас ће се ту окупити светски лидери како би одали почаст страдалима.

Репортер РТС-а је разговарао са потомцима преживелих. Рекао је да они деле заједнички страх од јачања радикалне деснице.

Дебора Линер, кћерка преживеле логорашице, рекла је да је недавно било много напада на Јевреје.

"Ја сам из Њујорка и један Јеврејин је упуцан недавно у Њујорку. Тако да смо мало забринути. Имамо и обезбеђење испред синагога", навела је.

Како каже репортер РТС-а, у региону нема пораста антисемитизма али забрињава однос према Павиљону број 17 који је Југославија добила на коришћење као музеј у Аушвицу.

Наиме, Југославија је ту имала поставку али после распада земље, републике нису наставиле да улажу. Павиљон се сада реконструише.

Аустрија учествује у обнављању и један од људи који се заузео да југословенске земље задрже то место је главни пољски рабин Мајкл Шудрих.

"Нормално је, у људској природи, да се баве политиком. Да се играју политиком, да се боре једни против других. Али, 75 година након ослобађања Аушвица морамо да кажемо јасно: око Аушвица не сме бити политиканства. Може се говорити само истина", рекао је Шудрих.

Данас ће се у Аушвицу окупити бројни светски лидери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво