Страх од ширења заразе – коронавирус однео 80 живота

Број умрлих од упале плућа изазване новим типом коронавируса попео се на 80, а број заражених у Кини премашио је 2.700. У Пекинг стиже генерални директор Светске здравствене организације како би разговарао са кинеским званичницима и здравственим стручњацима о епидемији коронавируса. Уместо да славе новогодишње празнике, милиони Кинеза су у карантину. Зараза се лако шири међу људима преко дисајних органа.

Вухан у провинцији Хубеи, одакле је зараза кренула, у потпуном је карантину и, како се чини, одсечен од спољног света. Многи околни градови из предострожности су обуставили локални саобраћај и забранили кретање људи.

Кинески премијер Ли Кећанг у посети је епицентру коронавируса, где надгледа напоре медицинских радника на сузбијању епидемије.

Градоначелник Вухана страхује да ће број инфицираних расти.

"Аутобуса и око 4.700 таксија ангажовано је на улицама Вухана. Они превозе медицинске раднике, а служе и за допремање хране суграђанима", наводи градоначелник.

У провинцији Хубеи зараза је однела највише живота: 76.

"До поноћи 26. јануара стигли су нам извештаји из 30 провинција. Укупно је заражено 2.744, у критичном стању је 461 особа, а број мртвих попео се на 80'', каже Сонг Сули из Националне здравствене комисије Кине.

Готово шест хиљада људи има сумњиве симптоме, а скоро 33 хиљаде било је у блиском контакту са зараженима.

"Председник Си Ђинпинг је наложио да се појача надзор миграната. Захтевао је стриктан карантин за заражене, инспекције и испитивање сумњивих случајева, односно људи који су били у контакту са оболелима'', Хе Квингхуа, инспектор кинеског Центра за контролу болести.

Кинески здравствени званичници кажу да је знање о вирусу још ограничено, а нејасни су и ризици његове мутације.

Утицај вируса зависи и од старости

Могуће је заразити се током инкубације, која траје од једног до 14 дана.

То како ће вирус утицати на човека, зависи и од старосне доби.

"Осећам се релативно добро. Грозница ми је прошла и више не кашљем тако често. Једем добро и ментално сам стабилан", истиче Џанг Чангшенг, заражени медицински радник.

Више од пола милиона медицинских радника придружило се напорима на превенцији, контроли и третирању вируса.

У Вухану се граде две болнице са више од две хиљаде кревета. Ван Кине забележено је 50 случајева заразе од Азије, преко Аустралије до Европе и Америке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво