Руте се извинио због улоге Холандије у Холокаусту

Холандски премијер Марк Руте рекао је да жали због улоге своје земље током Холокауста и недостатка акције против прогона Јевреја, преноси Ројтерс.

Марк Руте је тако постао први холандски премијер који се за то званични извинио.

"Са последњим преживелим међу нама извињавам се у име владе за поступке власти у то време", изјавио је Руте у Амстердаму на обележавању 75. годишњице ослобађања концентрационог логора Аушвиц.

Руте је то рекао "схватајући да ниједна реч не може да опише нешто тако ужасно као Холокауст".

Претходне холандске владе извиниле су се због начина на који су третирани Јевреји након повратка из концентрационих логора у Холандију, али је изостало извињење због улоге те државе у прогону Јевреја и других мањинских заједница током немачке окупације.

Према Рутеовим речима, превише људи у владиним институцијама је само пратило немачке наредбе, не схватајући консеквенце таквих поступака.

Око 102.000 Јевреја из Холандије убијено је у Холокаусту, наводи Ројтерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво