Сусрет с историјом и њеним најсуровијим лицем

У понедељак се навршава 75 година од ослобађања Аушвица. Некада логор, данас је место где се посетиоци директно сусрећу с историјом и њеним најсуровијим лицем.

Око 200 преживелих логораша вратиће се сутра на место ужаса из Другог светског рата. Поред њих, 75-годишњици ослобођења кампа Аушвиц Биркенау присуствоваће и бројни потомци логораша.

Холокауст је готово потпуно уништио јеврејску заједницу у Европи.

"Када је мајка мог пријатеља умирала, рекла му је да она заправо није хришћанка, као ни он, већ да су ортодоксни Јевреји из Русије", прича Линда Силверман из Велике Британије.

Главни пољски рабин, Њујорчанин са адресом у Варшави, каже да је Холокауст за преживеле Јевреје у неким случајевима значио и губитак идентитета.

"Пре пар година посетила ме је једна жена са двоје деце, сином од 20 година и кћерком од 16 година и рекла ми: Рабине, мислим да су родитељи моје мајке Јеврјеји. Питао сам зашто, а она каже да је њена бака правила палачинке које нико није правио и које није видела док није налетела на групу Израелаца, туриста који су путовали са палачинкама као бакиним. Мадца се зову. И рабине, бака је користила речи које нико не зна. Кад бисмо били неваљали звала би нас мишуга, што на јидишу значи блесаво, лудо", прича рабин Мајкл Шудрих.

Муж Лусине ле Жарден која држи књижару у Јеврејској четврти у Кракову је помогао преживелом из Аушвица да нађе јединог преосталог рођака који живи у малом месту у Пољској.

"Тај човек је рекао 'не'. Рекао је да не жели да га сретне јер живи у малом граду где нико не зна да је пореклом Јеврејин", каже Лусина Жарден.

У Аушвиц је послато и 25.000 људи са територије Краљевине Југославије, углавном Јевреја, али и противника и бораца против нацистичког режима.

Међу високим званицама сутра ће у Аушвицу боравити многобројни председници држава и влада, међу њима и Ана Брнабић.

Ипак, због затегнутих односа Варшаве и Москве, Русију, земљу наследницу Совјетског савеза, на церемонији ослобођења ће представљати тек амбасадор те земље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво