Битка за Вухан због коронавируса, укинуте групне туристичке туре у Кини

Читава Кина је у стању приправности и под посебним мерама, али битка се води за Вухан и провинцију Хубеи, где је највећи број заражених коронавирусом и умрлих. Тамо је већ послато додатно медицинско особље, а за два дана одлази још 12 тимова са више од 1.600 лекара и болничара.

Вухан ужурбано гради две привремене болнице за збрињавање заражених коронавирусом, са више од 2.000 кревета. Једна би требало да буде отворена 2. фебруара, а друга три дана касније.

Министар здравља Кине рекао је да је ситуација ушла у озбиљнију фазу, будући да се способност коронавируса да се преноси са човека на човека појачала. Ма Сијаовеј наводи да ће број заражених наставити да расте.

"Још нисмо открили извор инфекције и нисмо сигурни у ризике од мутације и како се шири. Будући да је реч о новом коронавирусу, могуће је да дође до промена у наредним данима и недељама, а опасност коју представља за људе различитих година такође се мења", поручио је Ма Сијаовеј, министар кинеске Националне комисије за здравље.

Кина је забранила трговину дивљим животињама у читавој земљи и на свим местима – од пијаца одакле се верује да је вирус потекао, и продавница до ресторана и интернет платформи.

Све више провинција уводи рестрикције у транспорту, укида се јавни саобраћај, такси превоз, међуградски аутобуси, а у појединим градовима попут Вухана забрањен је пролазак аутомобилима без специјалне дозволе.

Укинуте су и групне туристичке туре по земљи.

У Пекингу ће бити продужен распуст у вртићима, школама и на факултетима, али још није јасно када ће поново почети да раде.

Паралелно са конторлом ширења вируса и лечењем оболелих ради се и на проналаску вакцине. Кинески центар за контролу и превенцију обољења саопштио је да је почео истраживање и развој вакцине за нови коронавирус.

Наравно, не зна се колико времена је потребно да се лек развије, али звучи охрабрујуће у ситуацији у којој се нижу само лоше вести. До сада се са коронавирусом изборило више од 50 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво