Сузавац и гумени меци на демонстранте у Ираку

Четири особе погинуле су, а десетине повређене у протестима у Ираку, када су ирачке безбедносне снаге испалиле сузавац и гумене метке на демонстранте, саопштили су полицијски и здравствени званичници.

У Багдаду је најмање једна особа убијена, а више од тридесет повређено приликом сукоба с полицијом недалеко од централног трга Тахрир, преноси Ројтерс.

Три особе су убијене, а 14 је повређено у граду на југу Насирији, када су безбедносне снаге преузеле контролу над мостом који су данима окупирали демонстранти.

Популистички свештеник Моктада ел Садр је са својим присталицама организовао антивладине протесте, а до сукоба је дошло када су званичници почели да повлаче баријере близу трга Тахрир где демонстранти већ месецима кампују, као и на мостовима преко реке Тигар.

Присталице Ел Садра почеле су да напуштају протестне кампове у току ноћи, након што је он објавио да неће више учествовати у демонстрацијама.

У граду Басри безбедносне снаге упале су на главно место протеста и распоредиле снаге како би спречиле да се демонстранти поново ту окупљају и том приликом ухапшено је најмање 16 особа.

Антивладини протести почели су још 1. октобра прошле године, а од тада је у немирима страдало више од 450 особа.

Учесници протеста траже повлачење "корумпиране ирачке елите" са власти и окончање мешања страних сила у државну политику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво