Нагло скочио број мртвих од коронавируса

Три случаја коронавируса забележена су у Француској – један у Бордоу и два у околини Париза. У Кини је тај вирус до сада однео 41 живот. Више од 1.300 заражених широм света.

Према сазнањима француских званичника - три особе оболеле од коронавируса боравиле су у Кини. Француска министарка здравља каже да очекује да се број оболелих од коронавируса повећа.

У међувремену, број смртних случајева од коронавируса у Кини порастао је на 41, дан раније саопштено је да их има двадесет шест. Више од 1.300 људи је инфицирано широм света док траје борба да се спречи пандемија.

Доктор Лианг Вудонг из болнице "Хубеи Ксинхуа" у Вухану који је лечио оболеле је међу жртвама у граду у коме се вирус први пут појавио и који је дословце у тоталном карантину.

Укупан број потврђених случајева у Кини сада је 1.287, навела је Национална здравствена комисија те земље.

Вирус је такође потврђен у Вијетнаму, Сингапуру, Јапану, Јужној Кореји, Тајвану, Тајланду, Непалу, Француској, Сједињеним Државама а први случајеви регистровани су и у Малезији и Аустралији.

Светска здравствена организација прогласила је стање "хитне ситуације у Кини" због појаве коронавируса, иако још увек није проглашена глобална опасност.

Вухан, град са 11 милиона становника, дословце је закључан. Отказани су готово сви летови, а полиција и војска контролишу главне путеве који воде изван града. Сличне мере кинеске власти су увеле у још десетак градова у близини Вухана.

Како вишемилионски Вухан клизи у изолацију, апотеке остају без залиха док су болнице преплављене уплашеним људима који проверавају да ли су заражени.

Здравствена служба провинције Хубеи саопштила је да је до сада у тој области регистрованио 658 особа заражених вирусом, од којих се 57 налази у тешком стању.

У Вухану се због тога убрзано гради болница капацитета 1.000 постеља која треба да буде завршена током следеће недеље.

Новооткривени коронавирус алармирао је светску јавност због тога што још увек постоји много непознаница између осталог колико је опасан и колико се лако шири међу људима.

Детаљна генетска анализа "2019-nCoV" открила је да је нови сој вируса мешавина два друга коронавируса, од којих један потиче од слепих мишева, а други је непознат. 

Вирус би могао брзо да се прошири

Симптоми укључују температуру, отежано дисање и кашаљ. Може проузроковати упалу плућа, која је у неким случајевима била смртоносна. Већина смртних случајева била је код старијих пацијената, од којих су многи већ имали неко хронично обољење, саопштила је СЗО. 

Аеродроми широм света појачали су преглед путника из Кине, иако неки здравствени званичници и стручњаци довео у питање ефикасност таквих прегледа и мера.

Здравствени званичници страхују да би вирус могао брзо да се шири посебно због путовања великог броја Кинеза у земљи и иностранству током прославе Лунарне нове године.

Док се Кина бори да задржи избијање епидемије Велики зид близу Пекинга затворен је за посетиоце, као и пекиншки храм Лама, где се традиционално окупља велики број људи током прославе кинеске Нове године. Затворене су и друге туристичке атракције попут Забрањеног града, шангајског Дизниленда, отказане су биоскопске пројекције, а Мекдоналдс и Старбакс обуставили су пословање у градовима који се налазе у провинцији Хубеи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво