Пронађен натпис "Рад ослобађа" из Аушвица

Натпис "Рад ослобаћа" који је недавно украден са капије логора Аушвиц, пронађен је, готово уништен, на северу Пољске. Ухапшено пет људи повезаних са том крађом.

Пољска полиција пронашла је метални натпис "Рад ослобађа" (Arbeit macht frei) који је недавно украден са улазне капије у нацистички логор смрти Аушвиц. Ухапшено је пет особа осумњичених за крађу.

У малом месту на северу Пољске, стотинама километара удаљеном од Аушвица, полиција је пронашла метални натпис "Рад ослобађа", али оштећен, односно исечен на три дела.

Петорица ухапшених мушкараца имају од 20 до 39 година. Мотив њиховог злодела се још утврђује. Будући да је крађа симбола нацистичких злочина шокирала јавност, посебно јеврејски свет, пољска влада је решавање тог случаја прогласила приоритетом и наредила опсежну истрагу.

Раније је за откривање починилаца понуђена награда од 27 хиљада евра.

Натпис "Рад ослобађа" постао је један од главних симбола логора у којем је у Другом светском рату убијено око милион и по људи, већином Јевреја.

Таблу су по наређењу нациста израдили сами логораши у Аушвицу, али су као симбол отпора слово b у циничној нацистичкој пароли Arbeit macht frei (Рад ослобађа), која је дочекивала логораше на капијама свих концентрационих логора, окренули наопачке.

Ово није прва крађа чувеног натписа, пошто су је, када су 27. јануара 1945. године ослободили Аушвиц и последњих 7.500 преживелих логораша, скинули совјетски војници и хтели да је као трофеј понесу у домовину.

За флашу пића војник Црвене армије који је чувао таблу пристао је да је да бившем логорашу Еугенијушу Носалу који је привремено сакрио, а после рата враћена је на своје место, на капију Аушвица.

После најновије крађе Музеј је на капију одмах поставио копију табле.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи