Затворени Кинески зид и Забрањени град, драстичне мере због коронавируса

Због ширења коронавируса и мера карантина које су уведене у кинеском граду Вухану дан уочи почетка обележавања кинеске Нове године, обично ужурбане улице и шопинг центри у граду су опустели док грађани сатима чекају на преглед у пренатрпаним болницама.

Слике града од 11 милиона становника показују празне полице и људе који се снабдевају за евентуално продужену изолацију.

У снимцима који се "каче" на друштвене мреже виде се препуне болнице у Вухану, где људи с маскама на лицу чекају да провере да ли су оболели од новог вируса. Такође су се појавили и снимци неколико људи који, покошени вирусом, колабирају на улици.

Ходници болница су крцати пацијентима, док медицински радници ходају у заштитним оделима.

Због претрпаних болница, кинеске власти су наложиле хитну изградњу болнице у Вухану по узору на сличан објекат који је изграђен у Пекингу током епидемије САРС-а. Капацитет болнице за пацијенте заражене коронавирусом биће хиљаду постеља. Болница би требало да буде завршена до 3. фебруара.

Истовремено, затворене су железничке станице, аеродром и линије метроа а прилазе контролишу наоружана војска и полиција. Друмски прилази граду нису у потпуности затворени, али полиција проверава возила која улазе у град и излазе из њега. 

Поред Вухана и девет суседних градова, у провинцији Хубеј, са 33 милиона становника, такође се спроводе строге мере контроле. 

У школама је продужен зимски распуст, а министарство просвете забранило је јавна окупљања и испите.

Кинеске власти предузеле су мере предострожности у целој земљи.

У Пекингу су отказани велики јавни догађаји, затворене су две велике туристичке дестинације - Забрањени град у Пекингу и Дизниленд у Шангају, отказан је фестивал у Хонгконгу као и јавне прославе кинеске Нове године.

Такође, за посетиоце су затворени и делови великог Кинеског зида. 

Од инфекција изазваних коронавирусом до сада је умрло 26 људи, а оболело је више од осам стотина. Све жртве су из Вухана и околине. Због тога су власти у Пекингу и Шангају препоручиле да људи који су дошли из провинције Хубеј остану код куће две недеље у својеврсном карантину.

Мере у свету и препоруке СЗО

Летови за Москву из кинеског града Вухана обустављени су због страха од ширења нове врсте коронавируса.

Та одлука је донета после објављивања да расте број оболелих у том граду, који је епицентар ширења вируса.

До сада, приликом контроле летова из Кине, нису примећене особе за које би се посумњало да су заражене новим коронавирусом у Русији, саопштила је руска Служба за заштиту потрошача.

Превентивне мере су предузете на готово свим светским аеродромима од Јужне Кореје, Јапана, САД и Аустралије, а људи носе заштитне маске и на европским аеродромима. Министарство здравља Велике Британије саопштило је да су превентивне мере предузете, али да не могу да искључе могућност да се појаве случајеви обољења.

Светска здравствена организација саопштила је да очекује да се нови случајеви коронавируса могу појавити у било којој земљи света.

"Стога би све земље требало да буду спремне за спречавање, надгледање, рано откривање, изолацију и управљање случајем, праћење контаката и спречавање ширења инфекције", наводи се у саопштењу Светске здраствене организације.

Све земље би требало да посебну пажњу посвете спречавању секундарног преноса и међународно ширење, као и да прате савете СЗО о путовањима. 

Жена из Вухана на превару стигла до Париза

Кинеска амбасада у Паризу саопштила је да је пронашла жену из Вухана која је на друштвеним мрежама објавила да је узела таблете за снижавање температуре како би прошла здравствене контроле на аеродрому.

Она је у опису постављеном на друштвене мреже написала да се у последњи час укрцала у авион који је летео ка Европи пре суспензије летова из Вухана, да је имала благу температуру и кашаљ.

Уплашена да би је због контроле температуре могли вратити са лета, она је попила таблете за снижавање телесне температуре, што јој је омогућило да се укрца на лет. 

Амбасада је потврдила да су њени симптоми под контролом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво