Затворени Кинески зид и Забрањени град, драстичне мере због коронавируса

Због ширења коронавируса и мера карантина које су уведене у кинеском граду Вухану дан уочи почетка обележавања кинеске Нове године, обично ужурбане улице и шопинг центри у граду су опустели док грађани сатима чекају на преглед у пренатрпаним болницама.

Слике града од 11 милиона становника показују празне полице и људе који се снабдевају за евентуално продужену изолацију.

У снимцима који се "каче" на друштвене мреже виде се препуне болнице у Вухану, где људи с маскама на лицу чекају да провере да ли су оболели од новог вируса. Такође су се појавили и снимци неколико људи који, покошени вирусом, колабирају на улици.

Ходници болница су крцати пацијентима, док медицински радници ходају у заштитним оделима.

Због претрпаних болница, кинеске власти су наложиле хитну изградњу болнице у Вухану по узору на сличан објекат који је изграђен у Пекингу током епидемије САРС-а. Капацитет болнице за пацијенте заражене коронавирусом биће хиљаду постеља. Болница би требало да буде завршена до 3. фебруара.

Истовремено, затворене су железничке станице, аеродром и линије метроа а прилазе контролишу наоружана војска и полиција. Друмски прилази граду нису у потпуности затворени, али полиција проверава возила која улазе у град и излазе из њега. 

Поред Вухана и девет суседних градова, у провинцији Хубеј, са 33 милиона становника, такође се спроводе строге мере контроле. 

У школама је продужен зимски распуст, а министарство просвете забранило је јавна окупљања и испите.

Кинеске власти предузеле су мере предострожности у целој земљи.

У Пекингу су отказани велики јавни догађаји, затворене су две велике туристичке дестинације - Забрањени град у Пекингу и Дизниленд у Шангају, отказан је фестивал у Хонгконгу као и јавне прославе кинеске Нове године.

Такође, за посетиоце су затворени и делови великог Кинеског зида. 

Од инфекција изазваних коронавирусом до сада је умрло 26 људи, а оболело је више од осам стотина. Све жртве су из Вухана и околине. Због тога су власти у Пекингу и Шангају препоручиле да људи који су дошли из провинције Хубеј остану код куће две недеље у својеврсном карантину.

Мере у свету и препоруке СЗО

Летови за Москву из кинеског града Вухана обустављени су због страха од ширења нове врсте коронавируса.

Та одлука је донета после објављивања да расте број оболелих у том граду, који је епицентар ширења вируса.

До сада, приликом контроле летова из Кине, нису примећене особе за које би се посумњало да су заражене новим коронавирусом у Русији, саопштила је руска Служба за заштиту потрошача.

Превентивне мере су предузете на готово свим светским аеродромима од Јужне Кореје, Јапана, САД и Аустралије, а људи носе заштитне маске и на европским аеродромима. Министарство здравља Велике Британије саопштило је да су превентивне мере предузете, али да не могу да искључе могућност да се појаве случајеви обољења.

Светска здравствена организација саопштила је да очекује да се нови случајеви коронавируса могу појавити у било којој земљи света.

"Стога би све земље требало да буду спремне за спречавање, надгледање, рано откривање, изолацију и управљање случајем, праћење контаката и спречавање ширења инфекције", наводи се у саопштењу Светске здраствене организације.

Све земље би требало да посебну пажњу посвете спречавању секундарног преноса и међународно ширење, као и да прате савете СЗО о путовањима. 

Жена из Вухана на превару стигла до Париза

Кинеска амбасада у Паризу саопштила је да је пронашла жену из Вухана која је на друштвеним мрежама објавила да је узела таблете за снижавање температуре како би прошла здравствене контроле на аеродрому.

Она је у опису постављеном на друштвене мреже написала да се у последњи час укрцала у авион који је летео ка Европи пре суспензије летова из Вухана, да је имала благу температуру и кашаљ.

Уплашена да би је због контроле температуре могли вратити са лета, она је попила таблете за снижавање телесне температуре, што јој је омогућило да се укрца на лет. 

Амбасада је потврдила да су њени симптоми под контролом.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 24. јан 2020, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

opcinjeni kinom

Komentatori koji su opcinjeni kinom nek se malo upoznaju sa Kinom danasnjice, a paralele mogu da pronadju i u proslih 70 godina. Ovakav tip vladanja, centralizovan, cvrste ruke i sa drakonskim kaznama je pogodno tlo za katastrofalne greske i zrtve, s tim sto danas to ima globalnije posledice nego pod Maom. Elem, Kina je i ovog puta pokusala da sakrije izbijanje virusa, kao sto je to uradila 2003 sa SARSom. S tim sto je ovog puta, mozda zbog drustvenih mreza (koje su takodje pod delimicnom kontrolom vlade) ipak na kraju reagovala. Ne onako brzo koliko je trebalo. A raspitajte se malo kako su se ponasali 2003 kad je izbio SARS. Istorija se ponavlja, ne samo zato sto je ljudi zaboravljaju, vec zato sto je nekad ni ne znaju!

(петак, 24. јан 2020, 16:43) - anonymous Milan [нерегистровани]

Neverovatno

Koji kapaciteti, kako su spremni, organizovani ovo je samo za čestitati.

(петак, 24. јан 2020, 13:22) - Mrkonjic [нерегистровани]

Bolnica za 7 dana

Impresionirala me je slika velikog broja bagera koji istovremeno rade na gradilistu, ne bi li izgradili bolnicu za 7 dana. Kina je cudo.