ЕУ и Британија потписали "развод" без присуства медија

Председници Европске комисије и Европског савета потписали су, без присуства медија, споразум о разлазу Европске уније са Великом Британијом која би требало да напусти европски блок следеће недеље.

Председник Европског савета Шарл Мишел објавио је на Твитеру фотографије са потписивања са Урсулом вон дер Лајен, у присуству европског преговарача за Брегзит Мишела Барнијеа.

Медијима је било забрањено присуствују том, како се наводи, малом али значајном кораку којим се први пут потврђује излазак неке државе из ЕУ, преноси АП.

"Шарл Мишел и ја управо смо потписали Споразум о изласку Велике Британије из ЕУ и тиме отворили пут ка њеној ратификацији од стране Европског парламента", написала је Tвитеру Урсула вон дер Лајен шест сати после потписивања.

"Ствари ће се неминовно променити, али наше пријатељство остаје. Почињемо ново поглавље као партнери и савезници" објавио је Мишел, како се наводи, такође сатима након церемоније потписивања.

Очекује се да ће Парламент ЕУ ратификовати споразум о Брегзиту следеће среде, само неколико дана пре истека рока.

Закон о изласку Велике Британије из Европске уније ступио је на снагу након што га је потписала краљица Елизабета Друга, а пре тога усвојио Британски парламент.

Доњи дом Парламента усвојио је закон у неизмењеном облику, иако је Дом лордова тражио промене, укључујући и клаузулу о заштити деце избеглица после Брегзита. И премијер Џонсон је одбио било какве измене у споразуму.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 24. јан 2020, 16:14) - anonymous [нерегистровани]

Znaci li

Da je kraljica pismena Pa sta ce njoj to zar ona nije kraljica a to je dovoljno

(петак, 24. јан 2020, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

Cestitke

Britanci, izasli ste iz tamnice naroda.

(петак, 24. јан 2020, 14:23) - anonymous [нерегистровани]

Nista novo

Zabranili novinarima da prisustvuju.E to se zove evropska demokratija.Ovo je tek pocetak kraja EU u koju mi nemilosrdno srljamo.Ne beze englezi bez razloga.Naravno da ce jos zemalja napustiti EU zbog birokratije i ogromnih troskova.Problem sa migrantima je poslednji ekser u sanduk koji ce uskoro zakucati.Zivi bili pa videli.

(петак, 24. јан 2020, 14:22) - anonymous Milan [нерегистровани]

Ahaha

I neko će nas da uči Demokratijom. Srbija je dosta godina ispred njih..
Živela Srbija i naša Demokratija.

(петак, 24. јан 2020, 13:48) - FORum LIvii [нерегистровани]

izvuci pouke

Медијима је било забрањено присуствују том, како се наводи, малом али значајном кораку којим се први пут потврђује излазак неке државе из ЕУ,
Usta puna sloboda i demokratije a ZABRANJUJU novinarima da prisustvuju cinu koji se moze uporediti sa tektonskim udarom.
Stavljanjem problema pod tepuh , zabranom izvestavanja i cutanjem , problem odnosa u EU nece biti resen.U EU nedostaje stepen samokritike i trazenje sopstvene krivice i kasnjenje reforme.
u EU postoji strah da se virus Brekzit ne pocne siriti i na druge clanice,