ЕУ и Британија потписали "развод" без присуства медија

Председници Европске комисије и Европског савета потписали су, без присуства медија, споразум о разлазу Европске уније са Великом Британијом која би требало да напусти европски блок следеће недеље.

Председник Европског савета Шарл Мишел објавио је на Твитеру фотографије са потписивања са Урсулом вон дер Лајен, у присуству европског преговарача за Брегзит Мишела Барнијеа.

Медијима је било забрањено присуствују том, како се наводи, малом али значајном кораку којим се први пут потврђује излазак неке државе из ЕУ, преноси АП.

"Шарл Мишел и ја управо смо потписали Споразум о изласку Велике Британије из ЕУ и тиме отворили пут ка њеној ратификацији од стране Европског парламента", написала је Tвитеру Урсула вон дер Лајен шест сати после потписивања.

"Ствари ће се неминовно променити, али наше пријатељство остаје. Почињемо ново поглавље као партнери и савезници" објавио је Мишел, како се наводи, такође сатима након церемоније потписивања.

Очекује се да ће Парламент ЕУ ратификовати споразум о Брегзиту следеће среде, само неколико дана пре истека рока.

Закон о изласку Велике Британије из Европске уније ступио је на снагу након што га је потписала краљица Елизабета Друга, а пре тога усвојио Британски парламент.

Доњи дом Парламента усвојио је закон у неизмењеном облику, иако је Дом лордова тражио промене, укључујући и клаузулу о заштити деце избеглица после Брегзита. И премијер Џонсон је одбио било какве измене у споразуму.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво