Припреме код куће пре усељавања у Немачку

Немачка влада усвојила је Акциони план о миграцијама. Он би требало да буде преокрет у политици интеграције странаца. Потенцијални усељеници ће се за живот у Немачкој припремати већ у земљама порекла.

Потенцијални мигранти убудуће ће се за живот у Немачкој припремати у својим земљама. То произилази из Акциони план за интеграцију који је усвојила влада у Берлину.

"Мере из тог документа имају за циљ успостављање система у земљама порекла за успешну интеграцију и пре усељавања у Немачку", изјавила је у Берлину повереница владе за интеграцију Анете Видман-Мауц.

Конкретно, будућим или потенцијалним усељеницима требало би пренети одговарајуће информације како би они имали реалистична очекивања од Немачке, а реч је и о томе да се унапред стекне знање што боље знање језика.

При изради Акционог плана Немачка се руководила искуствима класичних усељеничких земаља. Берлин на тај начин жели да миграције буду "сигурне, уређене и регуларне", додала је Видман-Мауц.

Стручна радна снага

Влада Немачке, оценила је повереница за интеграцију, на тај начин "улази на непознату територију".

Видман-Мауц прецизира да би нови приступ требало да буде потпомогнут и Законом о усељавању стручне радне снаге који ступа на снагу 1. марта. "Мерама у земљама порекла, попут понуде за учење језика, можемо да убрзамо усељавање квалификоване радне снаге."

Циљ је да се Немачка у глобалном надметању у привлачењу квалификованих стручњака позиционира као атрактивна усељеничка земља.

"Истовремено, кроз информативно-едукативни рад, настојаћемо да отклонимо лажна очекивања од живота у Немачкој", нагласила је Видман-Мауц.

Легални пут за усељавање

Представница Међународне организације за миграције (ИОМ) у Немачкој Моница Горачи, оцењује да је Акциони план владе у Берлину "иновативан".

Како је истакла, једна од најважнијих мера против илегалне миграције требало би да буде стварање легалних путева за усељавање.

У свим европским земљама, нагласила је Горачи, постоји потреба за радном снагом. У Немачкој или у Италији скоро да и нема домаћих радника који су спремни да "раде као помоћници на пољима током жетве, да чисте или да раде тешке физичке послове на градилишту". А многи мигранти, закључује је Моника Горачи, вољни су да преузму и раде управо те послове .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво