Канада, пријава за вртић и пре рођења детета

Полазак детета у вртић један је од најстреснијих периода у животу младе породице. Проналажење слободног места, упис, прилагођавање детета на нову средину и бриге хоће ли добро јести и спавати док није под надзором породице, познате су муке свим родитељима.

Све те бриге, родитељима у Канади, стигну на ред тек након дуготрајног чекања на слободно место у вртићу, јер вртића нема довољно за сву децу. Листе чекања дуге су по неколико година, а цена месечног трошка за вртић мало је мања од једне просечне плате.

Многи због тога одлучују да барем један од родитеља остане код куће док не дете не крене у школу.

Породиљско одсуство у Канади по закону траје годину дана и по дана, иако многи родитељи, због новца, на посао желе да се врате што пре. Они чије дете у вртић крене са годину дана, сматрају да су имали много среће.

"Јуче ме звала једна мама да се стави на листу чекања која ће следеће године у децембру добити бебицу, и да се стави сад на листу чекања, зато што је то највећи проблем у Ванкуверу, поготово наши ако планирају да праве бебицу најобље одмах да поведу баке и деке", рекла је Нада Стокановић, власница кућног вртића у Ванкуверу.

Јелена Брчић Волф пријавила је сина у више од пет вртића, још док је била трудна, али и даље нема одговора.

"Стефан има две и по године и још од њих нисам чула", навела је Јелена Брчић Волф.

У Ванкуверу на вртић чека 17.000 деце 

Само у Ванкуверу, највећем граду у Британској Колумбији, тренутно је око 17.000 деце на листама чекања. Влада је прошлог лета обећала 2.300 нових места, али то многим родитељима не звучи обећавајуће.

"Колико год да је Канада сређенија и богатија од Србије да смо многи и као родитељи и као људи који раде са децом дубоко разочарани у канадски систем. Прво прескупо је, такорећи цела једна плата иде за једно дете", казала је Весна Видић, ментор за васпитаче и неговатеље.

Око 100 канадских долара на дан или до 2.000 месечно, у зависности од тога колико дана у току недеље дете иде у вртић. У последње две године родитељима је рачун умањен за око 200 долара месечно, колико држава даје субвенције, а они са малим примањима добијају и више, па ипак, цена вртица за већину је превисока.

Весна је 17 година водила један од великих кућних вртића, са седморо деце и асистентом који је помагао у послу. Државне установе не постоје, а нешто што би било налик вртићима у Србији у организацији је приватних компанија.

За мале вртиће лиценца није потребна 

Највише има кућних вртића са по четворо деце који могу и не морају имати лиценцу. Свако креира своју цену и услуге се разликују, па тако неки нуде само ужине, а негде деца добијају и доручак и ручак.

"Ако хоћеш да будеш стварно регистрован и легалан и имаш своју плату, да можеш да имаш пензију од овога једног дана ти се пријавиш и процедура је по три, четири месеца за лиценцу. Кад ти дају, онда те обилазе кад они хоће", истакла је Нада Стокановић.

Вртићи са лиценцом под редовним су надзором инспектора за стандард, неговатељи пролазе полицијске контроле и обнављају знање из прве помоћи. Деца морају бити мешовитог узраста од беба до предшколаца, и њихова безбедност је најважнија.

У вртићима без лиценце таквих контрола нема, а свакоме је чак без икакве обуке или провере дозвољено да чува по двоје деце у свом дому.

Родитељи, тако, на сопствени ризик остављају децу незнанцима. Да би то избегли, стпрљиво чекају на место у сигурном окружењу.

Васпитачи имају мале плате 

Део проблема су и мале плате васпитача али и недовољан број образованих неговатеља деце, који би уз помоћ државе могли да отварају вртиће за већи број деце него што кућни услови дозвољавају.

За проблем који је деценијама растао, држава у последње две године покушава да пронађе решење које би брзо дало добре резултате.

"Огроман новац се даје сада ко год хоће да отвори обданиште добиће колико год уложи. Исто толико од државе неповратно и то иде до 250.000 долара и отворили су много више школа за више педагошке и повећали плате васпитачима", рекла је Весна Видић.

Али оно што родитеље највише радује јесте обећање да би цена вртића могла бити смањена.

"То је кампања 10 долара по дану, што ће бити без обзира на примања толико ће бити на дан што је по мени логично", додала је Весна Видић.

То би родитељима била уштеда од око хиљаду долара месечно, али многи ту добру вест неће дочекати док су им деца још у узрасту за вртић.

Обећања политичара могла би бити испуњена тек у наредних неколико година, а чак и уколико цена буде смањена, тешко ће се наћи још око 15.000 места за малишане који ће чекати у реду за упис у вртић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво