Mилијардери стижу у Давос, хоће ли одрешити кесу да свет учине бољим

Педесети рођендан Форума у Давосу прославиће само они који плате скупу улазницу од најмање 27.000 евра. Светска економска и политичка елита и овог пута ће разматрати последице климатских промена, губитка биодиверзитета, економског национализма и трговинских ратова. Питање је само, хоће ли одрешити кесу да свет учине бољим?

Док се богатство елите прогресивно увећава, свет тоне све дубље у неједнакост. Најновији подаци показују да 2.000 најбогатијих поседује више него четири милијарде шестсто милиона људи!

Неплаћени рад жена и девојчица глобалној економији сваке године доноси око 11 билиона долара - што је три пута више од доприноса технолошке индустрије.

Шеф "Оксфама" у Индији пореди светске милијардере са судбином просечне Индијке која за бедну плату ради 17 сати дневно, пешачи по неколико километара ради чисте воде, брине о деци, кува...

"С једне стране, видите милијардере који стижу у Давос приватним авионима, видите тај стил живота супербогатих. С друге стране, Индијка Буху Деви не представља само једну жену: то је прича многих жена у Индији и широм света. То мора да се промени, да се оконча тај бум милијардера. У бар 30 земаља људи протестују на улицама јер неће да прихвате неједнакост", каже Амитаб Бехар, шеф "Оксфама" за Индију.

Може се много, а реално се ради врло мало 

Једна од најважнијих сесија током јубиларног форума биће "Спречавање климатске апокалипсе". Организатори ће од највећих светских компанија затражити да се обавежу на постизање нето-нулте емисије угљеника до 2050. године или раније.

Када би сви богаташи плаћали порез уместо што га многи избегавају, тај новац употребио би се за чисту воду, здравствену заштиту и бољи квалитет образовања.

"Светским лидерима и моћницима желим да кажем, још ништа нисте видели. Нисте видели шта све можемо и то је порука са којом стижемо у Давос", поручила је активисткиња за климу Грета Тунберг.

"Овде није само Грета, већ много младих људи. Хтели смо да се њихов глас чује. Ту је млада Индонежанка од 19 година која је успела да промени политику своје земље када је реч о употреби пластике. Ти млади људи треба да се чују а било би добро да имају прилику да упознају председника Трампа", наводи Клаус Шваб, оснивач Светског економског форума.

Нема вољених лидера 

Ако је судити по демонстрацијама које сваке године, па и ове, организују активисти широког спектра, амерички лидер не спада у омиљене светске ликове. И не само он.

"Време је да светској економској елити кажемо да је 50 година превише. Емисије штетних гасова расту, а за то су одговорне компаније чланице овог Форума. Јаз између богатих и сиромашних постаје све већи. Морамо да нађемо решења", поручила је једна демонстранткиња.

Климатски активисти пешачили су три дана од Ландкварта на истоку Швајцарске до Давоса, како би скренули пажњу светске јавности на последице глобалног отопљавања. Био је то марш кроз планине, дуг 40 километара.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво