Постигнут договор о Либији, шест тачака споразума је кључно

Светски лидери постигли су финални споразум на међународној конференцији о Либији. Иако детаљи споразума нису званично објављени, руска агенција Тас имала је увид у нацрт документа.

Према том нацрту, процес решења кризе у Либији биће подељен на шест делова: примирје, ембарго на оружје, политички процес, реформа сектора безбедности, економска и финансијска реформа, поштовање међународног хуманитарног права и људских права.

У нацрту се такође позива на немешање у оружани сукоб у Либији и тражи од Савета безбедности УН да уведе санкције земљама које крше ембарго на оружје.

Како наводи руска агенција, након усвајања текста, биће успостављен специјални Међународни комитет за праћење, који ће надгледати примену одлука са самита у Берлину.

Италијански премијер Ђузепе Конте поручио је да је његова земља вољна да одигра кључну улогу у надзору договореног примирја.

Меркел: Рат би само продужио патњу народа 

Говорећи на конференцији за новинаре, немачка канцеларка Ангела Меркел је рекла да ће у Либији деловати само политичко решење, а да ће даље војно ангажовање само продужити патње либијског народа.

Меркел је рекла да дискусија у Берлину "неће решити све проблеме Либије" додајући да су данашњи разговори имали за циљ да дају нови замах мировном процесу.

Од пресудног значаја је, истиче, да се ембарго на оружје одржи како би примирје правилно функционисало.

Лавров: Излазак из кризе када Либијци почну дијалог

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров навео је да су успели да утврде детаље предлога за превазилажење кризе, од мера за прекид ватре, па до предлога о економским реформама и политичким процесима.

"Представници две зараћене стране су у Берлину позвани на руску иницијативу, али ће Либија из ове кризе моћи да изађе тек кад сами Либијци почну искрен дијалог", рекао је Лавров. 

Помпео: Постигнут напредак ка пуноправном примирју

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да је остварен напредак ка постизању пуноправног прекида ватре у Либији.

Нада се да ће, као последица самита, поново бити отворена либијска нафтна постројења, чији рад су блокирале снаге лојалне команданту Калифи Хафтару.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес рекао је новинарима да су сви учесници договора посвећени да подрже примирје.

Тас је претходно пренео, позивајући се на немачку агенцију ДПА, да су Помпео и турски председник Реџеп Тајип Ердоган напустили међународну конференцију о Либији.

Према наводима извора ДПА, Ердоган и део турске делегације напустили су седиште немачке канцеларке.

"Турска страна играла је конструктивну улогу на самиту", наводи се да је рекао неименовани извор.

Подељена земља 

Либија је од збацивања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године подељена на супарничке администрације, од којих свака има подршку различитих држава.

Званичне влада у Триполију окренута је Турској, док снаге Калифе Хафтара чије је упориште на истоку земље у Бенгазију подржавају Египат, Русија и Уједињени Арапски Емирати.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво