Путин и Медведев - крај велике рокаде

Светски медији од среде не престају да анализирају због чега је смењена руска влада. Да ли ће уставним променама које је предложио Путин обезбедити себи још један мандат на челу највеће државе на свету или је посреди нешто друго?

Шта се десило

Владимир Путин изнео је економске и друштвене циљеве руске државе, предложио измене устава, а потом је Дмитриј Медведев поднео оставку на место премијера и влада је распуштена.

Нови премијер, Михаил Мишустин, којег је предложио председник Русије, био је спреман да одговори на сва питања о његовом будућем ангажману, а у рекордном року је формирана комисија од 75 људи која ће радити на промени Устава.

Све десило у року од 24 сата, али мало је оних који ће и помислити да је руска влада смењена непланирано, неконтролисано и на брзину.

Уредница портала Спутњик у Србији Љубинка Милинчић, каже да је ове промене Путин сигурно дуго планирао.

"Путин ништа не ради напречац. Ово све јесте изненађење, поготово што је први део говора, 50 минута Путин посветио економској ситуацији у земљи. Све је то пало у воду, као да ништа није рекао сви су запамтили само други део, који се на односи на промене Устава", каже Љубинка Милинчић.

Михаил Мишустин - вредни бирократа

Михаил Мишустин је човек који је на челу Федералне пореске службе већ целу деценију. Пре тога био је председник једне од највећих компанија које послују у Русији у области улагања и управљања имовином. У државној служби је од 1998. године.

Срећко Ђукић, бивши амбасадор Србије у Русији, каже да ће он бити Путинов човек за извршавање задатака.

"Он је математичар, али има и друга образовања. На пример економско и управљачко. Дуго година је радио и у пореској управи. Био је шеф пореске управе Русије и ту је стекао управљачку способност. Да ради, постиже резултате, али да се не примећује", каже Ђукић.

Kрај каријере Медведева?

А шта ће бити са Медведевом, премијером који је такорећи преко ноћи изгубио своју функцију? Премештен је на ново радно место, смишљено само за њега - заменик шефа Савета безбедности Руске Федерације.

Путин је изјавио да ће то решити у наредним данима.

"Kао што је познато, председник Русије је шеф Савета безбедности, а Дмитриј је увек делио те проблеме. Са становишта унапређења наше одбране и безбедности - то је могуће и замолио сам Медведева да убудуће решава та питања", рекао је руски председник Путин.

Љубинка Милинчић не сматра да је Медведев кажњен.

"Kолико сам ја схватила, Медведев се није пронашао у новим Путиновим плановима. Он је у последње време мало популаран. Било је изјава које су људима нису допале, али Путин не кажњава људе. Он није сменио Медведева. Медведев је сам отишао и то не било где, него на значајно место које је за њега измишљено", оценила је Љубинка Милинчић.

И Ђукић се слаже да је ново радно место Дмитрија Медведева измишљено.

"Наравно, ако одете са позиције председника Владе то је казна. Али, ако дођете на то место то је полунаграда. Ипак он остаје и даље председник најјаче партије у земљи. Kарактеристика Путиновог политичког менталитета је да од сарадника не прави политичке противнике", казао је Срећко Ђукић.

Медведев је до сада два пута именован за премијера, а био је и председник Русије. Деценијама је био један од најближих Путинових сарадника, али ни близу популаран као он. Наиме, његов рејтинг међу грађанима константно је падао, а томе су допринеле и све јаче гласине о личној корупцији у време лошег стандарда просечног Руса.

"Медведева је сахранила пензиона реформа. Kада је он преузео последњи мандат 2018. у мају, први потез је била пензиона реформа и то је погодило све грађане Русије и уништило његов рејтинг. Очито да није могао да изађе на крај са другим задацима пред владом и Путин тражи личност, која ће водити владу тако да изврши задатке које је он поставио без дискусије, без отезања", сматра Ђукић.

Путин после Путина

Путин је свим овим потезима у среду изазвао низ спекулација како ће му све ове измене омогућити да остане на власти још један мандат. Једни наводе да ће поново бити премијер. Други да ће повећати надлежности Државног већа на чијем је челу, а трећи да ће упркос свему, поново бити председник.

Срећко Ђукић верује да ће Путин наћи модалитет да и после 2024, када му престаје други мандат и када више нема уставно право да поново буде председник, управља Русијом.

"Морао би да се устав промени да може да се бира и на трећи мандат. То је било таквих случајева у САД за време Другог светског рата. Могуће је неко тумачење овог устава који се мења. Јер мења се устав, да два пута узастопно не може да буде председник, ако се промени тај члан, може се тумачити да је то нови члан па да може почети и трећи и четврти мандат Путинов. Сам Путин је рекао да у 'руском друштву постоје уверења о одредби да једна особа не може остати на месту председника државе више од два мандата заредом'. Не мислим да је то нешто важно, али слажем се са том одредбом", рекао је Ђукић.

Љубинка Милинчић сматра да ће се Путин после 2024. године, повући са власти.

"Сигурна сам да неће више никад бити премијер, нема потребе. Не знам зашто се говори о томе да хоће заувек да остане на власти. Председник неће бити, а да ли ће бити на некој функцији видећемо", навела је Љубинка Милинчић.

Међународно и руско право

Ограничавање моћи међународног права је једна од мера која ће свакако изазвати велики број реакција.

Ђукић каже да ће сада Русија прихватати међународне уговоре, конвенције и друга документа, али само ако она оцени да то њој одговора. Међународно право и међународни документи више неће бити изнад унутрашњих.

"То је контрадикција у односу на позицију за коју се Русија залаже у међународној заједници, у спољној политици. Она тражи да доминира међународно право, да се сви проблеми међународног карактера решавају на основу међународног права. Мислим да ће Запад негативно реаговати на то", каже Ђукић.

С друге стране, Љубинка Милинчић поздравља ову најављену промену.

"Сад је Путин урадио оно што има САД. Њихово право јаче је од међународног, још једном је преписао америчко право, иако ће му сви који кажу да то није демократија сад то замерити", сматра Љубинка Милинчић.

Kо може бити председник Русије и какве су му дужности

Једна од новина које предлаже Путин је измена закона који одређује ко може да буде председник Руске Федерације. Предлаже строжа правила, да не може да има двојно држављанство на пример, да нема боравак у страној земљи.

"Не верује се онима који су живели у иностранству и који нису посвећен својој земљи. Они кажу 'онај ко може да купи карту и оде на Хитроу'. Русији је потребан човек који у својој земљи види свој живот и опстанак".

Ипак, измене предвиђају и смањење надлежности председника. На пример, он више неће бирати Владу и премијера него ће то радити парламент. Председник ће имати право да их смени, али не може да их бира.

"Путин каже Русија неће одмах постати парламентарна република него да ће бити јака председничка република, али са великим овлашћењима парламента", објашњава Љубинка Милинчић.

"Заиста је једна огромна власт концентрисана у рукама човека и колико год то сад да се преноси на Думу и неке друге органе, неће нешто знатно бити окрњена власт Kремља, односно председника", сматра Ђукић.

Путин је навео и да би председник требало да именује високе одбрамбене и безбедносне званичнике.

Економски и демографски проблеми Русије

Пре свих ових најављених измена и персоналних промена председник је износио и економске друштвене циљеве земље. Љубинка Милинчић сматра да је реч о вишку новца који није добро распоређен у Русији.

"Русија захваљујући ценама нафте има огроман вишак новца у резервним фондовима и током ових година, кризе, санкција ти фондови се пуне, а нису искоришћени. Русија ће сада да уложи петсто милијарди долара у стандард грађана", навела је Милинчићева.

С друге стране, Срећко Ђукић упозорава да руска економија скоро па стагнира.

"Економске стопе раста су мале, привреда креира мало нових радних места. Стопа раста у Русији не прекорачи два одсто. То је земља која је скоро прешла у стагнацију", каже Ђукић.

Други проблем, је проблем који руска популација има већ годинама - не рађа се довољно Руса.

Због тога је у обраћању парламенту Путин најавио низ мера за повећање наталитета. Циљ је да жене за четири године у просеку рађају 1,7 деце.

"Демографска ситуација у Русији је заиста болна тема. Kоефицијент по жени је 1,5 дете. То је чак нешто слично као што је било за време Другог светског рата. Они покушавају свим финансијским мерама то да реше, али то даје мало ефекта, јер је комплетна ситуација у земљи веома тешка. Према прорачунима демографским, економским и политичким Русија има 147 милиона становника, а требало би да има 650 да би могла да влада том величином територије која се налази у њеном поседу", оценио је Ђукић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво