Трампови адвокати: Оптужбе опасан напад на Америку

Правни тим америчког председника Доналда Трампа одбацио је у одговору на импичмент оптужбе Представничког дома Конгреса истичући да је Трамп невин и да те оптужбе представљају "опасан напад на Американце".

Трампови адвокати су се у документу на шест страна први пут званично позабавили правним дејством две ставке импичмента – злоупотребом моћи и опструкцијом рада Конгреса, преноси Ројтерс.

Та два члана су основа суђења које би могло да доведе до Трамповог опозива у Сенату, које почиње у уторак.

"Имамо снажну правну основу. Председник није урадио ништа погрешно и верујемо да ће то бити доказано током овог процеса", рекао је један од извора у правном тиму, који је обавестио новинаре о садржају документа.

Према његовим речима, у одговору Трамповог правног тима се истиче да процес против председника није ништа друго него опасан напад на амерички народ и њихово право да гласају.

У документу се тврди да ставке импичмента крше амерички Устав и да ће нанети трајну штету.

Процес опозива председника Доналда Трампа наставља се у уторак, 21. јануара, када ће на суђењу у Сенату бити изнесени уводни аргументи. Процес је у Горњем дому америчког Конгреса формално почео у четвртак.

Сенат је о наставку процеса опозива и о оптужбама у четвртак формално обавестио Трампа, а његова обавеза је да одговори до суботе увече по локалном времену.

Председник може бити разрешен дужности ако за то гласа две трећине, односно 67, од стотину сенатора, што је мало вероватно, јер већину у Сенату имају републиканци.

Трамп је оптужен да је прекршио закон када је прошле године привремено зауставио исплату војне помоћи Украјини, коју је Конгрес већ одобрио, док је истовремено вршио притисак на Кијев да спроведе истраге против политичког ривала Џоа Бајдена и његовог сина, што је био и главни повод за покретања процеса опозива.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво