Путин против доживотног мандата председника као у СССР-у

Руски председник Владимир Путин изјаснио се против доживотног манадата председника државе, уобичајеног у совјетској ери, истичући да то не може да реши питање транзиције моћи и стабилности у тој земљи.

Путин је то изјавио на састанку с ветеранима из Другог светског рата у Санкт Петербургу, када га је један од учесника замолио да реши поједине проблеме у вези са Уставом, тако да моћ председника не буде ограничена мандатом.

Ветеран је рекао да је Путин успео да ојача одбрамбене капацитете Русије и да би сада требало да почне да решава друга питања.

Захваљујући ветерану на доброј оцени његових достигнућа, Путин је истакао да би повратак на стил владања из 80-их године прошлог века био веома узнемирујућ.

"Разумем да су многи забринути за стабилност у друштву, и спољну и унутрашњу стабилност државе. Међутим, било би веома узнемирујуће да се вратимо у ситуацију уобичајену за 80-те године, када су лидери остајали на власти до својих последњих дана, а онда одлазили а да нису створили услове за транзицију моћи", рекао је Путин, преноси Тас.

Путин је у среду, у говору о стању нације пред парламентом, рекао да је сагласан са тиме да председник не треба да има више од два узастопна мандата, иако то питање за њега није од велике важности.

Предложио је измену руског устава која би донела повећање овлашћења парламента и владе, што на Западу тумаче као Путинову намеру да пређе на ново место, а да остане на власти након истека актуелног мандата 2024. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво