Бејрут у облаку дима, десетине повређених на протесту

Десетине људи повређене у сукобима са снагама безбедности у Бејруту које су против њих користиле сузавац, гумене метке и водене топове. Либански председник Мишел Аун позвао војску да успoстави јавни ред и мир на улицама Бејрута.

Демонстранти су се супротставили полицији металним баријерама, гранама од дрвећа и саобраћајним знаковима у близини либанског парламента.

Либански Црвени крст навео је да је најмање 100 особа добило медицинску помоћ на лицу места, док је 65 одведено у болницу. Петнаест демонстраната је ухапшено.

Ватрогасци су успели да угасе пожар који је прогутао шаторе импровизованог кампа у центру града, док се високи стубови црног дима пели у ваздух.

Снаге безбедности саопштиле су на Твитеру да је полиција у Бејруту "директно и снажно" нападнута на једном од улаза у зграду парламента.

У објави грађани су позивани да се удаље са тог подручја ради сопствене безбедности.

У међувремену, либански председник Мишел Аун позвао је војску да успoстави јавни ред и мир на улицама Бејрута.

Десетине повређених био је биланс и нереда и током протеклих дана које је изазвао масовни бес према банкама које су спречиле клијенте да приступе својим штедним рачунима. 

У уторак увече демонстранти су разбијали банкомате и фасаде филијала банака.

Либански спољни дуг достигао је 87 милијарди долара, што представља 150 одсто бруто домаћег производа.

Такође, незадовољство грађана подстакнуто је вакуумом на власти. Притиснут масовним протестима због раста трошкова живота и падом стандарда, премијер Сад ел Харири био је принуђен да у октобру поднесе оставку. Водећи политичари у земљи још нису успели да се договоре о новoј влади или плану за излaзак из кризе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво