Годишњица пробијања опсаде Лењинграда, Путин положио венац

Руски председник Владимир Путин положио је венац на Споменик "Мајка отаџбина" у Санкт Петербургу поводом 77. годишњице пробијања опсаде Лењинграда. Путин обећао је да ће отворити центар за архивска документа о Другом светском рату.

Поред руског председника, церемонији су присуствовали и представници локалних власти, као и губернатор Лењинградске области Александар Дрозденко и опуномоћени представник за НВФД Александар Гутсан, пренос руски медији.

Након тога, Путин је обишао и тродимензионалну панораму "Сећање говори", у склопу меморијалног комплекса, као и Музеј посвећен одбрани и опсади Лењинграда.

Тамо се Путин сусрео са ветеранима Другог светског рата,  као и са представницима патриотских удружења Русије.

Поводом 75. годишњице Победе у Великом Домовинском рату Путин је ратним ветеранима обећао помоћ која ће износит 75 хиљада рубаља, а сваком ветерану по  50 хиљада рубаља. Уобичајена исплата за годишњицу Победе је 10 хиљада рубаља за ратне ветеране. 

Обећао је да ће отворити центар за архивска документа о Другом светском рату.

"Затворићемо прљава уста која неки лидери отварају преко брда како би постигли непосредне политичке циљеве. Запушићемо уста истинитим информацијама", рекао је Путин на састанку с ветеранима и представницима патриотских организација. 

"Веома сам захвалан овој иницијативи руководства Израела и свима који су били иницијатор тог догађаја. То је важан догадај. Он подсећа на жртве Другог светског рата и на оне који су дали одлучујући допринос у поразу нациста", рекао је шеф државе.

Путин обећао отварање центра за архивска документа о рату 

У вези с тим, Путин је саопштио да ће Русија формирати центар за архивску документацију, који ће бити отворен и за руске грађане и за цео свет.

"Запушићемо погана уста онима који мењају историју, представљају је у лажном светлу и смањују улогу наших очева и дедова, наших хероја који су погинули, бранећи своју отаџбину и практично цео свет од куге", изјавио је председник Русије.

Опсада је почела 8. септембра 1941. године и трајала је скоро 900 дана - до 27. јануара 1944. Већина људи у блокираном Лењинграду умрла је од глади јер је дневно следовање хлеба по особи износило свега 125 грама и многи су падали на улицама. 

У међувремену, Лењинграђани су се трудили да подржавају борце на фронту. За спас рањених дали су 144 хиљаде литара крви. Лењинград је фактички постао још један концентрациони логор из којег је било скоро немогуће побећи.

Становници су били у сталном страху од смрти - најдужни ваздушни напад трајао је 13 сати. Тада је у граду експлодирало више од 2.000 бомби.

Ипак, како су сведочили преживели, то није било најстрашније. Најтеже је било борити се против глади и хладноће. Зими је град просто одумирао. 

Међутим, од тог тренутка до потпуног ослобођења грађани су чекали још практично годину дана.

Према разним оценама, током опсаде Лењинграда погинуло је између 400.000 и 1,5 милиона људи.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 22:46) - anonymous [нерегистровани]

Slava Lenjingradu,slava poginulim gradjianima i

Herojski umrli -zivece vecno!

(субота, 18. јан 2020, 21:21) - Воронцов [нерегистровани]

Кроз страшне патње и страдања је прошао тај народ

Идеологија зла хтела је да затре цео народ.А данас ревизионисти историје хоће све да промене и историјске догађаје да прикажу сасвим обрнуто.

(субота, 18. јан 2020, 17:10) - milenko s. [нерегистровани]

Duboki naklon poginulima

"Становници су били у сталном страху од смрти - најдужни ваздушни напад трајао је 13 сати. Тада је у граду експлодирало више од 2.000 бомби"
Ogromne zrtve je dao Lenjingrad.
A danas neki neo-nacisti na zapadu a i neo-ustase u komsiluku pokusavaju da prekrajaju istoriju. Sramota

(субота, 18. јан 2020, 17:02) - Vojislav [нерегистровани]

Večna slava

Večna slava za branioce Lenjingrada i heroizam svih njegovih stanovnika. Samo istinom i poštovanjem prema žrtvama treba se boriti protiv prekrajanja istorije

(субота, 18. јан 2020, 15:39) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Puno suza !!!

Ne smemo zaboraviti Heroje,do vecnosti