Абас: Олмерт хтео размену територија

Председник Палестинске управе Махмуд Абас потврдио да му је бивши израелски премијер Ехмуд Олмерт понудио земљу поред појаса Газе у замену за блокове јеврејских насеља, које јеврејска држава намерава да анектира на Западној обали.

Бивши израелски премијер Ехмуд Олмерт понудио је земљу поред појаса Газе у замену за блокове јеврејских насеља, које Израел намерава да анектира Западној обали, рекао је председник Палестинске управе Махмуд Абас.

Предложена размена дала би Палестинцима територију која би била једнака површини Западне обале, рекао је Абас, а преноси арапски лист "Ашарк Ал-Авсат"

Абас је истовремено порекао извештаје да је бивша израелска министарка спољних послова Ципи Ливни убедила Палестинце да одбију понуду због кривичне истраге против Олмерта и чињенице да он убрзо неће бити на функцији премијера.

"Ливнијева се није мешала. Познато ми је да је постојала напетост између ње и Олмерта, али ја сам преговорао са њим и осетио да смо могли постићи споразум," рекао је Абас.

Палестински лидер је објаснио да је састанак између преговарача био заказан, али да су преговори окончани због почетка тронедељне офанзиве на појас Газе.

Олмерт: Аутопут под израелским суверенитетом

Према недавном писању израелског листа "Харец", Олмерт је био спреман да пребаци 327 квадратаних километара територије (100 километара крај појаса Газе и остали део крај Западне обале) под суверенитетом Израела у замену за неколико блокова јеврејских насеља у којима живи 75 процената од око 300.000 јеврејских насељеника на Западној обали.

Олмертов план предвидео да појас Газе и Западна обала буду повезани аутопутем који би био под израелским суверенитетом, али без израелског присуства.

Олмерт се потом није кандидовао за партијске изборе на којима је победила Ливнијева, а одмах после избора Олмерт је најавио оставку због сумње да је умешан у корупцију.

Абас је још прошле недеље рекао да му је Олмерт понудио неколико нацрта мапа о размени.

У Олмертовом кабинету потврђено је да је понуђена размена, али је речено да Абасу није дата та мапа коју је објавио "Харец".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво