Сумња у аутентичност Торинског платна

На гробљу из времена Исуса Христа археолози код Јеруслима пронашли погребно платно које поново баца озбиљну сумњу у аутентичност чувеног Торинског покрова на коме се виде обриси Исусовог лица.

Археолози су на гробљу недалеко од Јерусалима пронашли остатке платна у које је био замотаван покојник из времена када се претпоставља да је живeo и Исус Христ.

Анализа пронађеног платна показала је да се материјал битно разликује од Торинског платна у које је наводно био умотан сам Месија те су археолози закључили да Торинско платно није из времена Христа.

Платно је, за разлику од Торинског, врло једноставног ткања и претпоставља се да је такво ткање било раширено у време Христа, јавља "Слободна Европа".

Верује се да је у Торинско платно био умотан Исус Христ након распећа те да су обриси мушког лица на њему обриси лица Христа.

Платно се чува у катедрали св. Joвана Крститеља у Торину, а читав низ научника већ је изнео теорије о настанку платна.

Неке од њих, попут теста радиоактивним угљеником, показују да платно није аутентично. Анализа новопронађеног платна донела је још једно откриће.

Изгледа да су Јевереји оног доба тело покојника умотавали у две тканине, једну као покров за тело, а другу за главу.

Претпоставља се да се то радило како би, у случају да особа заправо није мртва, могла макнути покров с главе и дозвати помоћ.

Ни сама Црква није догматски прихватила веродостојност Торинског платна или покрова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи