Висок, али умерен раст кинеске привреде у протеклој години

Кинеска привреда, према званичним подацима за протеклу годину, имала је најнижу стопу раста у протеклих готово 30 година, од само 6,1 одсто, што је у складу са планом Владе о умеренијем расту привреде него протеклих година. Друга економија света забележила је слабљење домаће тражње и негативни утицај трговинског рата са САД.

За многе државе би чињеница да имају најнижи раст БДП-а у протекле три деценије изазвала панику, али не и у Кини.

Слабија домаћа тражња у 2019. години и америчке царине за кинеске производе, појеле су део раста иако неки аналитичари тврде да је трговински раст са САД заправо помогао кинеској привреди.

Цифра од 6,1 одсто за 2019. годину је у оквиру владиног плана јер креатори економске политике у Кини годинама постепено смањују очекивања раста.

"Мислим да је стабилизација раста у четвртом кварталу била одржива. Видљива су побољшања у индустријском сектору, напори креатора политике да се осигура наставак раста привреде, посебно у финансирању инфраструктурних радова", сматра Луис Куијс из Оксфорд економикса у Хонгконгу.

Висок али умерен раст

Влада у Пекингу већ неко време примењује стимулативне мере како би осигурала да привреда константно има висок раст, али и да он буде умеренији него протеклих година.

Власти те земље покушавају да прекину дугогодишњи енормни раст који је оставио последице по животну средину и довео до експлозије дугова који се не могу вратити.

И Светска банка је изнела исту процену раста у Кини за прошлу годину.

"Кинеска привреда и даље расте брже него друге привреде, укључујући и оне у земљама у успону, али много брже него развијене тржишне привреде. Смањење пореза у неким областима је поздрављено, а корист имају и потрошачи и пословни сектор. У Кини се улажу напори да се побољша пословна клима и стимулишу приватна улагања", каже директор Светске банке за Кину Мартин Рејзер.

Ове недеље, Кина је потписала прелиминарни трговински споразум са САД у оквиру којег је предвиђено да се подстакне амерички извоз у Кину од 200 милијарди долара и да се оснаже прописи који се тичу интелектуалне својине.

Заузврат, Америка се обавезала да ће преполовити новоуведене царине на кинеску робу.

Кина је у протеклој години имала најмањи број новорођених у протеклих седам деценија. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 17. јан 2020, 20:37) - anonymous [нерегистровани]

Nedostavaren san?

Sa 1,3 Milijarde ljudi...nije čudo.
Ali taj san je samo za 5-10 % Kineza!

(петак, 17. јан 2020, 10:46) - anonymous [нерегистровани]

Rast 6,1%

za mnoge neostvareni san a za Kineze najnizi u 30 godina. Stvarno nezapamceno u ljudskoj istoriji. Sve cestitke.