Шест ствари које треба да знате о турској армији

Анкара почиње да шаље трупе у Либију као подршку међународно признатој влади у Триполију, која ратује против снага Халифе Хафтара – ког подржавају Русија, Египат и УАЕ. Ово је шест ствари које треба да знате о турској армији.

Друга војна сила у НАТО-у

– Турске оружане снаге су на другом месту у НАТО-у по броју војника, са више од 700.000 активних припадника и војника у резерви.

Oко хиљаду борбених авиона

– Војска има на располагању око хиљаду борбених авиона, више од три хиљаде тенкова, готово десет хиљада борбених возила и скоро 200 бродова, подморница и других пловила.

Америчке нуклеарне бомбе

– У ваздухопловној бази Инџирлик, која је за време Хладног рата уз помоћ САД постала најважнија на југоисточном крилу НАТО-а, према наводима Савеза америчких научника налази се 50 америчких нуклеарних бомби типа Б-61.

Где Турска набавља оружје

– Традиционални партнери са Запада ограничили су снабдевање турске војске након њеног уласка у Сирију, али је војна индустрија те земље последњих година развила бројна домаћа средства. У погледу ракетних система, Анкара се окренула сарадњи са Русијом и куповини С-400.

Адут у дипломатији – војска ангажована на три континента

– Што се тиче присуства изван земље, турске снаге су поред Сирије ангажоване и у Ираку, Авганистану, Катару, Кипру, Сомалији, Балкану, Средоземном и Егејском мору. Анкара почиње да шаље трупе у Либију. Такође, планира и да успостави центре за обуку у Судану.

Тенкови и у унутрашњој политици

– Војска је од оснивања модерне Турске имала улогу чувара секуларизма, а након смрти Мустафе Кемала-паше Ататурка извела је низ државних удара. Масовна отпуштања и хапшења војника и официра уследила су након неуспелог војног пуча у јулу 2016. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара