Потрага за натписом из Аушвица

Пољска полиција, музеј Аушвиц и анонимни донатори понудили награду од 27.000 евра за информацију о проналежењу недавно украденог натписа "Рад ослобађа" са капије логора.

Пољска је понудила награду за помоћ у проналажењу металног натписа постављеног изнад улаза у концентрациони логор у Аушвицу који су непознате особе недавно украле.

Натпис на немачком језику "Arbeit macht frei" (Рад ослобађа) постао је један од главних симбола логора у којем је у Другом светском ратуубијено око 1,5 милиона људи, углавном Јевереја.

Награду у висини од 115.000 злота (27.300 евра) у замену за информације које би помогле у проналажењу металне решетке са натписом заједно су понудили музеј Аушвиц, пољска полиција и анонимни донатори, пренела је агенција Ројтерс.

"Шокиран сам и скандализован крађом овог евидентног симбола нацистичког цинизма и окрутности. Треба све учинити како би кривци били пронађени и кажњени", изјавио је пољски председника Лех Качињски, позвавши суграђане да помогну снагама безбедности.

Пољски премијер Доналд Туск изјавио је да је расветљавање те крађе приоритетан задатак и наложио министарству унутрашњих послова да покрене опсежну истрагу, навела је британска агенција.

И изралски премијер Бенјамин Нетанјаху изразио је  запрепашћење због крађе натписа из Аушвица.

Капија изнад које је била постављена решетка са натписом није се налазила директно у видном пољу безбедностних камера, изјавио је представник полиције, а директор музеја Аушвиц Јарослав Менсфлет је казао да се баш ових дана радило на побољшању и модернизацији система обезбеђена, али да процес није приведен крају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи