Амерички специјалци украли 200.000 долара у Авганистану

Вилијем Чемберлејн, бивши војник, припадник специјалних снага САД, признао је да је крив јер је ковао заверу са још четири особе како би украли 200.000 америчких долара намењених борби против тероризма у Авганистану, и сада му прети затворска казна до 15 година, саопштили су федерални тужиоци.

Бивши наредник прве класе Чемберлејн (46) изјаснио се у понедељак кривим за заверу и примање украдене државне имовине у савезном суду у Северној Каролини, након дугогодишњег одрицања кривице, саопштили су тужиоци, пренео је Ројтерс.

Преостала четири војника, који су попут Чемберлејна били припадници треће Групе специјалних снага у "Форт Брагу" у Северној Каролини и служили у Авганистану, признали су кривицу 2014. године, док је Чемберлејн планирао да се брани на суђењу.

Петорица војника оптужени су за крађу 200.000 долара између јула 2009. и јануара 2010. године, док су заједно били распоређени у Авганистану.

Они су имали приступ фондовима за Специјалне снаге за подршку противтерористичким операцијама, новцу за куповину залиха и подржавање хуманитарних пројеката за изградњу путева, школа и амбуланти, навели су тужиоци

Они су украдени новац претварили у поштанске налоге купљене у војним поштама у Авганистану, слали готовину рођацима поштом или носили готовину када су одлазили кући, указали су тужиоци.

Када им се први пут обратила полиција, они су лажно тврдили да су новац добили на коцки или да су га донели из Сједињених Држава.

Чемберлејн се суочава са максималном казном од 15 година затвора, пола милиона долара новчане казне, обавезан повраћај новца и одузимање 40.000 америчких долара, рекли су тужиоци. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво