Старџонову није изненадио Џонсонов одговор

Шкотска премијерка Никола Старџон изјавила је да није изненађена одговором британског премијера Бориса Џонсона, који је одбацио њен захтев за пренос овлашћења како би могла да организује нови референдум о независности Шкотске.

Старџонова је у саопштењу истакла да, иако су заиста очекивали такав одговор британског премијера, "он неће проћи".

Шкотска премијерка је навела да "није политички одрживо за било коју владу Вестминстера да стане на пут праву народа Шкотске да одлучи о сопственој будућности и да настоји да блокира демократски мандат за одржавање референдума о независности".

Она је најавила да ће влада Шкотске касније овог месеца објавити који су јој наредни кораци, истичући да ће "демократија превагнути".

Старџон је у децембру писала Џонсону тражећи преговоре о преносу овлашћења са Лондона на Единбург за одржавање референдума.

Како ствари стоје, референдум неће моћи да буде одржан без сагласности британске владе, констатује Ројтерс позивајући се на писмо које је Џонсон упутио Николи Старџон.

"Не могу да пристанем на захтев који се односи на пренос овлашћења, а који би довео до нових референдума о независности", одговорио је Џонсон шкотској премијерки у писму које је објавио на Твитеру.

Џонсон је Старџон подсетио и на референдум 2014. године када су грађани Шкотске одлучили да остану у Великој Британији.

"Нови референдум о независности значио би наставак политичке стагнације која је последње деценије у Шкотској", навео је Џонсон.

На децембарским избориам у Британији конзервативци су однели убедљиву победу.

У Шкотској је, међутим, Шкотска национална партија освојила више од 45 одсто гласова, што је осам одсто више него на претходним изборима, док су с друге стране конзервативци и лабуристи ослабили.

Старџон је после избора поручила да влада у Лондону не може присилити Шкотску да против њене воље буде део Британије, као и да јој успех њене Шкотске националне партије на изборима даје право да тражи нови референдум о независности.

Шкотска је на рефернедуму одржаном 2014. одбацила опцију независности са 55 процената грађана који су се изјаснили за останак у Великој Британији и 45 који су били за независност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво