Трамп одобрио убиство Солејманија пре седам месеци

Амерички председник Доналд Трамп одобрио је убиство иранског генерала Касема Солејманија пре седам месеци, ако иранска "појачана агресија" доведе до смрти неког Американца, навело је пет садашњих и бивших високих званичника америчке администрације.

У председничком налогу из јуна прошле године наведен је услов да Доналд Трамп има последњу реч у вези с било каквом посебном операцијом да се убије Касем Солејмани, рекли су званичници.

Како наводи Ен-Би-Си њуз, та одлука објашњава зашто је убиство Солејманија било на дневном реду опција које је војска пре две недеље представила Трампу као одговор на наводних напад иранских снага у Ираку у којем је погинуо амерички грађевински радник.

Званичници су навели да је Солејмани, лидер елитних снага иранске Револуционарне гарде Кудс, планирао нападе на Американце и да је морао да буде заустављен.

"Председнику су у то време представљене бројне опције", рекао је високи званичник америчке администрације, додајући да су "пре извесног времена" Трампови сарадници ставили убиство Солејманија на листу потенцијалних одговора на агресију Ирана.

Након што је Иран у јуну оборио амерички дрон, тадашњи Трампов саветник за националну безбедност Џон Болтон заложио се за то да амерички председник у знак одмазде одобри операцију у којој ће Солејмани бити убијен, кажу званичници, додајући да је то желео и државни секретар Мајк Помпео.

Трамп је, међутим, одбацио ту идеју, рекавши да ће предузети тај корак само ако Иран пређе црвену линију и убије Американца.

Обавештајне службе САД годинама пратиле Солејманија

У тексту се наводи да је, када је Трамп ступио на дужност, Помпео, који је у то време био директор ЦИА, говорио председнику да размотри агресивнији приступ према Солејманију, након што му је предочио обавештајне податке о ономе што су извори Ен-Би-Си њуза описали као "врло озбиљне претње које се још нису оствариле".

Идеја о убиству Солејманија поменута је још 2017. године у разговору тадашњег саветника за националну безбедност, генерала у пензији Х. Р. Мекмастера с другим званичницима администрације о широј стратегији за националну безбедност.

Према речима званичника, то је био само један од могућих елемената Трампове кампање "максималног притиска" на Иран и о томе се није размишљало као о првом кораку.

О убиству Солејманија почело је озбиљније да се размишља када је у априлу 2018. године Мекмастера заменио Болтон, познат као оштар противник режима у Техерану.

Болтон је напустио Белу кућу у септембру прошле године.

Рекао је да је дао оставку, док је Трамп изјавио да га је отпустио због неслагања око Ирана и других питања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво