Затегнути односи Колумбије и Венецуеле

Због најаве Колумбије да ће изградити војну базу на граници са Венецуелом, предеседник Венецуеле Уго Чавез наредио припреме за рат.

Влада Колумбије саопштила је да ће изградити нову војну базу на граници са Венецуелом у којој ће бити смештено хиљаду војника.

Односи две земље налазе се на најнижем нивоу.

Председник Венецуеле наредио је својим генералима да се припреме за рат и пребацивање још 15 хиљада војника на границу, оптужујући суседну државу и њеног савезника Америку за планирање напада на Венецуелу.

Министар одбране Колумбије Габријел Силва најавио је отварање нове базе у месту Ла Гвахира, на северу земље, у близини границе са Венецуелом. Осим тога, активирано је 6 ваздухопловних батаљона, потпомогнутих са 120 америчких хеликоптера типа "блекохоук".

Из Колумбије стижу и оптужбе на рачун суседа. Габријел Силва оптужује Венецуелу да се на њеној територији налази већи број припадника колумбијске герилске организације Фарк.

"Када се пронађу терористи или постоје информације о њима на територији неке државе, међународно право је обавезује да их ухапси, депортује и протера", каже Силва.

Према наводима владе у Боготи, ради се о 15-оро лидера Фарка који су уточиште нашли дуж границе. Председник Венецуеле Уго Чавез критиковао је споразум Колумбије и Америке којим се дозвољава америчким трупама да користе базе у Колумбији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи