Реакције на иранско признање – ко очекује компензацију, а ко жели да је мртав

Након што је војска Ирана потврдила да је "ненамерно" оборила украјински авион код Техерана, у којем је било 176 особа, стижу реакције из света. Ирански званичници се извињавају. Украјина очекује пуну сарадњу у истрази и компензацију.

Сумње неких земаља су се показале као тачне. Иран је саопштио да је авион оборен због људског фактора јер је ниско прелетео осетљиву област изнад аеродрома.

Председник Ирана Хасан Рохани "дубоко жали". На Твитеру је навео да су његове мисли и молитве усмерене ка породицама жртава и да ће се истрага наставити.

Врховни ирански вођа ајатолах Али Хамнеи информисан је о обарању авиона. Он ће се огласити након састанка са службама безбедности.

Новинска агенција Ирна је навела да ће иранска Револуционарна гарда понудити објашњење и извињење за обарање авиона.

Недуго затим се огласио командант ваздушних снага Револуционарне гарде Амир Али Хаџизадех. Након што је чуо како је оборен авион, рекао је да "жели да је мртав".

Додао је да је информисао власти о околностима случаја. Према његовим речима, летелица је оборена ракетом кратког домета. Делом је окривио и САД због подизања тензија са Ираном.

Украјина очекује извињења кроз дипломатске канале

С друге стране, стижу оштре реакције из Украјине. Председник те земље Володимир Зеленски навео је да његова земља очекује пуну истрагу.

"Очекујемо од Ирана гаранције за њихову спремност на пуну и отворену истрагу, као и да се одговорни приведу правди, да се допреме тела погинулих, као и плаћање компензације и званична извињења кроз дипломатске канале", поручио је Зеленски.

Председник авио-компаније "Интернешенел ерлајнс" навео је да никада није ни сумњао да његова компаније није крива за пад авиона. Навео је да су посаду чинили најбољи "момци и девојке".

Шеф украјинске службе безбедности Иван Баканов навео је да је потврђена сумња коју су имали украјински стручњаци.

Канадски премијер Џастин Тридо, чији су држављани такође били у обореном авиону, рекао је да његова влада очекује пуну сарадњу иранских власти у истрази.

Навео је да је приоритет правда за породице жртава.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво