Мегапожар у Аустралији на 600.000 хектара – три пожара спојила се у један

Удари ветра преко 90 километара на сат донели су нове невоље ватрогасцима који се боре са пожарима широм Аустралије. Tри пожара сада су се спојила у један огроман, који захвата површину већу од 600.000 хектара. Власти су наредиле евакуацију становништва.

Ватрогасци се у Аустралији суочавају са пожарима који гутају све пред собом. Изгорело је више хиљада домова, погинуло је више од двадесет људи. Угинуло је готово пола милијарде животиња.

Уместо дуго очекиване кише, ситуација се данас додатно погоршала пошто су почели да дувају јаки ветрови чији удари премашују 90 километара на сат.

Због тога су се три пожара у Новом Јужном Велсу и Викторији спојила и формирала огроман пожар који се простире на 640.000 хектара.

Температура се и даље не спушта већ константно расте, па је тако у многим деловима земље измерено више од 40 степени Целзијуса. На аеродрому Вилкана измерено је рекордних 46,6 степени.

Ватрогасци поручују да је ситуација изузетно тешка и да гори и на стотине малих пожара које је тешко обуздати.

Становницима на североистоку Викторије и у Новом Јужном Велсу наређено је да се евакуишу до 19.50 по локалном времену. Сви који остану или се евакуишу касније, у животној су опасности, поручиле су тамошње власти. 

У гашењу пожара широм земље учествују и ватрогасци са Новог Зеланда, из САД и Канаде.

У време док се ватрогасци боре са пожарима на терену, људи широм Аустралије боре се против климатске политике.

У Сиднеју, Канбери, Мелбурну протестовало је више хиљада људи, који од премијера Скота Морисона захтевају да се под хитно одустане од коришћења фосилних горива. 

Иначе, аустралијска ватрена стихија је толика да ствара сопствене метеоролошке појаве, у облику џиновских олуја које пале нове пожаре.

Ове "ватром створене" олује могу да прошире пожаре муњама и разбацивањем запаљеног дрвећа и жара, и да стварањем јаких ветрова разгоре постојеће пожаре. 

Власти не очекују побољшање ситуације док не падне обилнија киша. Шансе за то су мале пошто у Аустралији влада велика суша већ више од три године. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара