Ирански амбасадор у УН: Завршили смо освету за убиство Солејманија

Иран је завршио своју освету за убиство генерала Касема Солејманија и неће предузимати нове војне акције ако не буде било америчке агресије, рекао је амбасадор Ирана при Уједињеним нацијама Маџид Тахт-Раванчи.

У писму Савету безбедности УН, Маџид Тахт-Раванчи је написао да Техеран "не тражи ескалацију сукоба или рат" након што је то искористио право на самоодбрану, предузимајући "одмерен и одговарајући" војни одговор, који је циљао на америчку ваздушну базу у Ираку, преноси Ројтерс.

Тахт-Раванчи је написао да је операција била "прецизна и мете су биле војне, тако да није било колатералне штете за цивиле и њихову имовину у том подручју".

"Наша акција је била пропорционална убиству Касема Солејманија. Наша акција је завршена. Ако Американци не буду војно деловали против Ирана, што се нас тиче, нећемо узвратити", рекао је Тахт-Раванчи, одговарајући на питање агенције Тас о реакцији Техерана на изјаву америчког председника Доналда Трампа.

Трамп је рекао да су САД спремне за мир са Ираном, али је најавио и нове, оштрије санкције према Техерану.

Ирански дипломата је додао да је Техеран поступио у складу са Чланом 51 Повеље УН који говори о праву на самоодбрану.

"Али, ако одлуче да делују војно, Иран неће имати избора него да одговори", нагласио је Тахт-Раванчи..

Иран је извео ракетне нападе на две базе са америчким војницима у Ираку као одговор на америчко убиство генерала Револуционарне гарде Касема Солејманија.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара