Пенс: Американци су сигурнији након убиства Солејманија

Потпредседник Америке Мајк Пенс поново је оптужио Иран да је највећи спонзор тероризма. Истакао је да су Американци сигурнији након убиства иранског генерала Касема Солејманија.

Други човек Америке у интервјуу за Си-Би-Си каже да је Вашингтон добио обавештајне податке који указују на то да је Иран затражио од ирачких милиција, својих савезника у тој земљи, да не нападају америчке циљеве. Према Пенсовој оцени, после јучерашњег напада на америчке базе у Ираку, Иран полако одступа.

"Американци могу да буду ноћас мирни захваљујући лидерству председника Трампа, али и великом професионализму наше војске последњих недеља. И поред иранског напада на наше базе због спремности наше војске није било жртава, ни међу Американцима ни Ирачанима. Имамо посла са земљом која је водећи државни спонзор тероризма више од 20 година", рекао је Пенс.

Истакао је да ће САД и даље бити спремне да се суочавају са Ираном онако како је председник Трамп то до сада радио.

"Не желимо промену режима у тој земљи већ да тамошња власт промени своје понашање", додао је Пенс.

Америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама Кели Крафт упутила је писмо светској организацији у којем нуди образложење акције изведене прошле недеље када је убијен ирански генерал Касем Солејмани.

"Убиство Солејманија је било у самоодбрани, а Америка је спремна да предузме додатне сличне акције ради заштите нашег особља и интереса на Блиском истоку. Такође смо спремни да без предуслова започнемо озбиљне преговоре са Ираном, са циљем да се спречи даље угрожавање мира и стабилности у свету", навела је Крафтова у писму.

Из Уједињених нација је поздрављена најава светских лидера да не желе велики сукоб у региону и да чине све да се избегне даља ескалација ситуације.

"За Уједињене нације је важно да Ирак не плати цену због ривалства других земаља. Ми подржавамо јединство и суверенитет те земље. Генерални секретар Гутерес је упутио апел за мир, а његова порука светским лидерима је била јасна – не дозволите да се погорша ситуација, покажите максималну уздржаност и обновите дијалог и међународну сарадњу", поручио је Стефан Дижарик, портпарол генералног секретара УН.

А Представнички дом Конгреса гласаће о резолуцији која има за циљ да ограничи овлашћења председника Трампа да покреће војне акције против Ирана, најавила је председавајућа тог дома Ненси Пелоси. До гласања ће доћи пошто су неки конгресмени забринути због тога што Трампова администрација није разматрала стратегију и одлуке током брифинга са посланицима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара