Ердоган: Историјски значај Турског тока, захвалност Вучићу и Борисову

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоан рекао је да је гасовод "Турски ток" пројекат од историјског значаја за ту земљу као и цео регион и захвалио се председнику Србије Александру Вучићу и премијеру Бугарске Бојку Борисову на учешћу у реализацији овог пројекта.

Ердоан је на свечаној церемонији пуштања у рад деонице гасовода "Турски ток" у Истанбулу посебно истакао значај председника Русије Владимира Путина за кога је рекао да је "главни архитекта" који стоји иза пројекта изградње "Турског тока".

Турски председник је истакао чињеницу да ће више од 31 милијарду кубних метара гаса пролазити испод Црног Мора од Русије до Турске без посредника те да ће милиони домова у 81 провинцији у тој земљи бити сигурније снабдевани гасом.

Турска је од Русије у протекле три деценије добијала око 400 милијарди кубних метара гаса као највећег снабдевача плавим енергентом турског тржишта.

Европске земље, као и државе у окружењу Турске али и на западном Балкану показују велики инетерес за овај пројекат, наводи председник Турске и подсећа на недавно пуштен трансанадолијски гасовод "Танап" који обезбеђује енергетску сигурност за грађане Турске са 16 милијарди кубних метара гаса.

У плану је да се тај обим испоруке повећа на 24 милијарде кубика гаса.

Турска, каже, обавља истраживања и бушења на земљи и у мору а план ове државе је да постане гасно чвориште тог дела света.

Ердоан је поручио да ниједан пројекат који искључује Турску у истраживању, осврнувши се на истраживања у делу Медитерана, не може бити успешан без учешћа те земље.

Турски председник је говорећи о тензијама у региону, а везано за стање у Ирану и Ираку, поручио да је жеља Турске да цео регион постане стабилан и да пројекти попут Турског тока томе могу допринети.

Говорећи о сарадњи са Русијом, рекао је да очекује да међусобна економска сарадња може да досегне у наредном периоду цифру од 100 милијарди долара, да она протеклих година убрзано расте, што се како је рекао види у броју туриста из Русије али и улагањима Турских грађевинских компанија у Русију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара