Међу погинулима у паду украјинског авиона највише Иранаца и Канађана

Сви путници и чланови посаде, њих 176, настрадали су у паду украјинског авиона на линији Техеран-Кијев. Украјинске власти повукле су првобитно саопштење да је узрок несреће квар мотора и накнадно објавиле да ће комисија испитати све околности трагедије.

Украјински авион "боинг 737" са 176 особа срушио се убрзо по полетању са аеродрома у Техерану. Сви путници и чланови посаде су погинули. 

Међу погинулима је највише Иранаца, осамдесет двоје, и Канађана - шездесет троје.

Украјински министар Вадим Пристајко навео је на Твитеру да је погинуло и једанаесторо Украјинаца, међу којима девет чланова посаде, десет држављана Шведске, четворо путника из Авганистана, троје из Немачке и троје из Велике Британије, преноси Ројтерс. 

Канадски медији само констатују да је међу погинулима велики број њихових држављана, али не износе додатне информације о настрадалима.

Би-Би-Си као могући разлог за велики број странаца на лету помиње јефтине авио-карте за лет у Техеран преко Кијева које нуди украјинска авио-компанија.

Ирански извештаји спомињу да су погинула 32 страна држављанина, што упућује на могућност да је међу погинулима известан број странаца иранског порекла, односно носилаца двоструког држављанства.

Иначе, због међународних санкција држављани већине западних земаља не смеју да имају пословне односе са иранским компанијама и државом. 

Премда је Амбасада Украјине саопштила да је узрок несреће техничке природе, а не ракетни напад и тероризам, украјински "Интернашонал ерлајнс" објавио је да суспендује све летове за Техеран на неодређено време.

У међувремену, украјинске власти повукле су првобитно саопштење да је узрок несреће квар мотора и накнадно објавиле да ће комисија испитати све околности трагедије. 

Председник Украјине Володомир Зеленски прекинуо је посету Оману и вратио се у Кијев.

Најпре се запалио мотор летелице старе три године, након чега је пилот изгубио контролу.

Иранска државна телевизија је јавила да су после пада украјинског авиона пронађене две "црне кутије".  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво