Амерички дронови у Багдаду убили Солејманија, најутицајнијег иранског генерала

Сједињене Америчке Државе потврдиле су да је у нападу њихових дронова у Багдаду убијен ирански генерал Касем Солејмани, командант јединица за специјалне операције. У нападу је погинуо и један од челника проиранског ПМФ-а Абу Махди ел Мухандис. Ирански званичници осуђују убиство генерала и прете осветом. Цена нафте скочила четири одсто.

Неколико ракета испаљених на багдадски аеродром погодило је колону аутомобила на теретном терминалу, у тренутку када су се у њима налазили званичници иранске Револуционарне гарде и проиранског ПМФ-а.

Како је јавила ирачка државна телевизија, у експлозијама је страдало најмање пет особа, укључујући команданта Куда, јединице за специјално ратовање Револуционарне гарде, генерала Касема Солејманија.

Генерала Солејманија Американци годинама сматрају кључним оперативцем Техерана у Сирији, Ираку и Либану, те човеком који је са ивице понора извукао режим Башира ел Асада у тренутку када се његова пропаст чинила питањем тренутка.

Погибију генерала Солејманија прва је потврдила ирачка државна телевизија. Иранска агенција Фарс пренела је ову вест, наводећи да не може да потврди ваљаност информације. 

Такође, спекулисало се да ли је напад изведен из вишецевних ракетних бацача и дронова. 

Смрт иранског генерала потврђена је тек неколико сати касније, када је Пентагон саопштио да је у нападу дронова, који је наредио председник Доналд Трамп, убијен први човек Куда, генерал Касем Солејмани.

”Генерал Солејмани и снаге Куда одговорне су за смрт стотина америчких и савезничких војника и рањавање хиљада  других”, наводи се у саопштењу Пентагона.

Амерички председник је, нешто раније, на Твитер поставио слику америчке заставе, без икаквог  коментара. 

Смрт генерала Солејманија могла би ионако узавреле односе између Техерана и Вашингтона претворити у отворене сукобе на неколико фронтова, укључујући Персијски залив, Сирију и Либан. 

Касем Солејмани важио је за блиског сарадника иранског верског вође, ајатолаха Алија Хамнеија и сматран је за могућег будућег иранског лидера. 

Њујоркер је за генерала Солејманија, својевремено, писао да контролише читав низ иранских прокси операција по Блиском истоку – од Хезболаха у Либану, шиитских милиција у Ираку до курдских снага у Сирији. 

У експлозији је убијен и Абу Махди ел Мухандис, заменик команданта проиранског Покрета за националну мобилизацију, или ПМФ-а, чије су присталице недавно под опсадом држале америчку амбасаду у Багдаду.

Међу жртвама је, наводно, и Мохамед Рида, кључни оперативац ПМФ-а.

Ирачки медији, позивајући се на безбедносне званичнике, прво су јавили су да је на аеродром испаљено неколико пројектила из вишецевних ракетних бацача, али је недуго затим постало јасно да је напад извршен дроновима.

Ракетни напад је уследио свега неколико дана након драматичне дводневне опсаде амбасаде САД у Багдаду. 

Амерички председник Доналд Трамп је за опсаду амбасаде опзужио Иранце, наводећи да ће ”Техеран сносити одговорност за све што се буде догодило”, а командант иранске Револуционарне гарде генерал Хосеин Салами му је одговорио да ”Иран не жели рат”, али да ”поседује капацитете да разбије САД”.

После Трампове претње уследила је серија ваздушних удара на кампове ПМФ-а у којима је убијено намање 25 особа.  

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво