Тендер за експлоатацију налазишта нафте у Ираку

Ирачки министар за нафту Хусеин Шахристани расписао је тендер за стране компаније којима ће бити додељени уговори за експлоатацију налазишта нафте и гаса у тој земљи.

Стране компаније ће за 18 месеци моћи да се укључе у експлоатацију ирачких налазишта енергената, први пут откад је Садам Хусеин седамдесетих година прошлог века национализовао стране концесије за коришћење нафте, објављено је на Интернет страни baltimoresun.com.

Шахристани је изјавио да је 35 компанија добило "зелено светло" да учествују на тендеру, међу којима је седам из САД, а по четири из Кине и Јапана.

Тендер је расписан иако заступници ирачког парламента још нису ратификовали Закон о нафти, који ће регулисати додељивање уговора страним компанијама, јер региони у тој земљи нису сложни како треба да поделе приходе од продаје "течног злата".

Шахристани је истакао да се већ предуго одлаже инвестирање у искоришћена налазишта, за чију је успешну експлоатацију потребна модерна технологија и стручност, како би се дошло до теже доступних залиха енергената.

Стручњаци су позив Ирака страним компанијама да учествују у експлоатацији шест нафтних поља на југу и северу земље, оценили као први корак ка привлачењу транснационалних компанија у петрохемијски сектор.

Ирак није успевао да оствари довољна улагања у своју нафтну индустрију у протекле две деценије због међународних санкција и рата.

Уз то, од америчке инвазије 2003. године, побуњеници су много пута нападали и разарали нафтна постројења.

Пре упада америчких трупа у Ирак ова земља је производила око 4,5 милиона барела нафте дневно, али је касније производња главне енергетске сировине више него пеполовљена.

Реализација уговора на основу расписаних тендера требало би у периоду до 2013. године да омогући повећање ирачке производње нафте за 1,5 милиона барела на дан.

Светске компаније спремне за обнову нафтне индустрије Ирака

Руководиоци великих нафтних компанија из Француске и САД, "Тотала" и "Ексон Мобил", потврдили су да имају намеру да учествују у обнови петрохемијске индустрије Ирака.

"Тотал" је најавио да је на прагу потписивања уговора који предвиђа повећање експлоатације нафте у Ираку са 2,5 на шест милиона барела дневно.

Ирак, према најновијим истраживањима, располаже највећим нафтним резервама после Саудијске Арабије, а има и мишљења да су залихе сирове нафте у тој земљи веће него саудијске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво