Ванредно у Новом Јужном Велсу, бесни око 100 пожара

У Новом Јужном Велсу, на југоистоку Аустралије, проглашена је ванредна ситуација због рекордно високих температура. Око 2.000 ватрогасаца се бори са око 100 пожара. Биро за метеорологију за викенд прогнозира максималне температуре од 47 степени, јавља "Сиднеј морнинг хералд".

Премијерка Новог Јужног Велса Гледис Берејиклијан прогласила је седмодневно ванредно стање због пожара и најављених високих температура, јавља Сиднеј морнинг хералд.

"Највећа брига током наредних неколико дана је непредвидивост, имамо екстремно високе температуре са екстремним ветровима," рекла је Берејиклијанова новинарима.

Око 2.000 ватрогасаца бори се против сто пожара од којих је половина стављена под контролу уз подршку америчких и канадских тимова и припадника аустралијских снага одбране, јавља Сиднеј морнинг хералд.

Биро за метеорологију за викенд прогнозира максималне температуре од 47 степени.

Аустралија је јуче забележила нови рекорд по висини просечне максималне температуре која је износила 41,9 степени Целзијуса. Очекује се да ће данас бити оборен и овај рекорд. 

Претходни пут ванредна ситуација је у Новом Јужном Велсу била проглашена средином новембра, подсећа АП.

У пожарима је до сада настрадало пет особа, изгорело је више од 680 кућа и готово 1,2 милиона хектара шума и другог растиња.

Последњи рекорд забележен је у јануару 2013. године и износио је 40,3 степена.

Очекује се да ће до смањења температура у Аустралији доћи након Божића.

Због топлотног таласа који је захватио Аустралију изазивајући пожаре лекари упозоравају становништво да се заштити од врућина што више може.

Директор за заштиту животне средине у Новом Јужном Велсу Ричард Брум позива становништво да прати инструкције власти и да се придржавају савета лекара.

"Људи би требало да озбиљно схвате те услове и учине оно што могу да би се заштитили од врућине што је више могуће ", рекао је Брум.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво