Представнички дом расправља о опозиву Трампа

Представнички дом америчког Конгреса расправља о опозиву председника Доналда Трампа по две тачке оптужбе које га терете за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса. Очекује се да већина коју чине демократе гласа за опозив Трампа што би био трећи такав случај у историји САД. Међутим, сасвим је извесно да ће Трамп остати на положају будући да Сенат контролишу републиканци.

Цео процес импичмента покренут је јер је пре више од шест месеци Доналд Трамп обуставио испоруку војне помоћи Украјини вредну 400 милона долара тражећи заузврат од украјинског председника Володимира Зеленског да покрене истрагу против сина његовог политичког противника и бившег потпредседика САД, Џозефа Бајдена.

По отвaрању расправе председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси рекла је да је Трамп спровео кампању без преседана у којој је покушао да омета процес опозива.

Оптужила је Трампа да је злоупотребио своја овлашћења за личну корист а на штету националне сигурности САД.

Иако је седница почела у девет сати по локалном времену, конгресмени су провели три сата расправљајући о процедуралним питањима где се још једном показала пуна подељеност демократских и републиканских законодаваца о оправданости опозива председника.

"Наследио је председника попут Џорџа Вашингтона и Абрахама Линколна, издао је заклетву да ће очувати, заштитити и бранити Устав Сједињених Држава. То није мишљење. То су неспорне чињенице", рекао је члан Конгреса из редова демократа Џим Макгаверн.

Том Кол, члан Конгреса из редова републиканаца, узвратио је ставом да његове колеге из Демократске странке нису доказале своје оптужбе.

"Суштина ових оптужби за које се тражи опозив базиране су на задржавању испоруке безбедносне опреме Украјини за 55 дана. Моје демократске колеге употребиле су креативни наратив тог задржавања, истучући да је председник наводно захтевао принцип услуге за услугу, али не постоји ниједан доказ који би то поткрепио", навео је Кол.

Ребуликанац Мајк Џонсон сматра је да је читав процес засован на спекулацијама и тврдњама рекла-казала. "Не постоји ниједна чињеница ни сведок који ће потврдити 'неосноване оптужбе' демократа", нагласио је Џонсон.

Демократа Тед Лије истакао је да без обзира да ли ће Трамп напустити функцију за месец дана, годину или пола деценије, импичмент је трајан. "Овај процес пратиће га до краја живота и остаће у уџбеницима историје", рекао је Лије.  

Конгресмени имају укупно шест сати за расправу, по три за сваку странку. Гасање о опозиву очекује се око 45 минута после поноћи по средњеевропском времену.

Ако је судити по гласању о прецедуралним питањима где су сви конгресмени гласали по стриктно  по страначким линијама, Трамп ће бити трећи председник у историји САД коју ће бити опозван у Представничком дому, с обзиром на то да демократе имају натполовичну већину потребну за то.

Очекује се да "суђење" у Сенату буде одржано у другој недељи јануара наредне године. 

Међутим, мало је вероватно да ће горњи дом Конгреса, у којем републиканци имају већину, прогласити председника кривим и сменити са га с положаја.

За Трампову смену потребани су гласови две трећине сенатора.

За разлику од Представничког дома, председник ће имати свој адвокатски тим, моћи ће да позива сведоке, а ако жели, чак и лично да сведочи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво