Одбор препоручио опозив Трампа, на потезу Представнички дом

Правосудни одбор Представничког дома Конгреса усвојио је оптужбе против председника Доналда Трампа које га терете за злоупотребу положаја и опструкцију Конгреса, чиме је уклоњена последња препрека за почетак процеса опозива председника у Преставничком дому. Са друге стране, председник понавља да је у питању лов на вештице и да је спреман да изнесе своју одбрану на суђењу пред сенатом.

Гласајући по страначкој линији, правосудни одбор Представничког дома је са 23 гласа за и 17 гласова против усвојио обе тачке оптужбе.

Трамп је оптужен да је злоупотребио свој председнички положај како би извршио притисак на украјинске власти, да покрене истрагу против сина његовог потенцијалног противкандидата на изборима 2020. демократе Џоа Бајдена. 

Друга тачка га терети да је опструисао конгресну истрагу те афере. Председавајући правосудног одбора Џери Недлер каже да није време за славље.

"Данас је озбиљан и тужан дан. Трећи пут у нешто више од век ипо превосудни одбор је изгласао тачке оптужбе за опозив председника и то због злупотребе положаја и опструкцију Конгреса. Преставнички дом ће експедитивно деловати", навео је Џери Недлер, председавајући Правосудног одбора.

Са друге стране председник Трамп поручује да је реч о политичком процесу.

"Ово је лов на вештице и превара. Ништа није урађено погрешно. Мислим да страшно што користе процес опозива, који би требало да се користи у хитним случајевима и то је нешто што не би требало да се дозволи. Јако је лоше за земљу да се процес опозива тривијализује", наводи Доналд Трамп, председник САД.

Председник додаје да не би имао ништа против дугог суђења у Сенату, као и да би желео да види узбуњивача чија је жалба навела демократе да покрену истрагу о опозиву.

Како се најављује Представнички дом почеће у среду у пуном саставу расправу и гласање о опозиву председника. С обзиром на то да је за одлуку потребна проста већина, готово је извесно да ће председник у том дому бити опозван. Након тога ће уследити суђење у Сенату којим ће председавати председник врховног суда Џон Робертс.

Међутим, мало је вероватно да ће горњи дом Конгреса, у којем републиканци имају већину, прогласити председника кривим и сменити са га с положаја, напомиње Глас Америке.

За Трампову смену потребани су гласови две трећине сенатора.

За разлику од Представничког дома, председник ће имати свој адвокатски тим, моћи ће да позива сведоке, а ако жели, чак и лично да сведочи. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 15. дец 2019, 01:58) - anonymous [нерегистровани]

Dve trecine senatora?

Nisam bas siguran da je tako, mislim da je samo vecina senatora dovoljna tj. 51 od njih 100!?

(петак, 13. дец 2019, 20:21) - John [нерегистровани]

Drugi mandat

Dzaba su krecili.
Tramp ostaje na funkciji, a kako stvari stoje osvojice jos jedan mandat.