Постигнут договор о климатски неутралној Европи

Лидери ЕУ на самиту у Бриселу постигли су договор о климатски неутралној Европи до 2050. године.

Маратонски разговори председника држава и влада ЕУ чланица који су почели у четвртак рано поподне и трајали до петка иза поноћи као приоритет су имали договор о постизању нулте емисије штетних гасова у ЕУ.

План за "климатски неутралну Европу" у старту је подржало је 25 чланица, док су Пољска, Мађарска и Чешка своје потписе условљале дефинисањем датума, трошкова и начина декарбонизације.

Чешки премијер Андреј Бабиш пред почетак самита послао је писмо председнику Европског савета Шарл Мишелу у коме наглашава да се морају дефинисати "подела трошкова" транзиције са фосилних горива при чему се, према његовом мишљењу, приоритет мора дати чланицама које се највише и ослању на употребу фосилних горива.

Поред новца, једно од питања око којих се водила дискусија међу земљама чланицама јесте могућност да већи развој нуклеарне енергије у Европи замени изворе енергије који највише загађују природну средину изазивајући ефекат стаклена беште.

Пољска је током разговора са ЕУ чланицама изразила и сумњу да се до 2050. године може постићи циљ климатски неутралне Европе тражећи да се тај рок помери на 2070. годину, што на крају није прихваћено.

Поред маратонских разговора о клими, који су обележили први дан самита у Бриселу, ЕУ лидери брзо су се усагласили око продужетка европских санкција Русији.

Током вечере у Бриселу лидери размотрили су и ЕУ буџет за наредних 7 година и овластили председника Европског савета Шарла Мишела да "настави преговоре у циљу финализације договора о буџету".

ЕУ лидери су на самиту у Бриселу дочекали и прве информације о резултатима избора у Великој Британији.

Разговор о изласку Велике Британије из ЕУ, који после информација о победи британских конзервативаца делује све извеснији, и припреме за преговоре о будућимо односима две стране биће на дневном реду другог дана самита ЕУ лидера у петак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи