Британци у редовима – Џонсон гласао са псом, Корбина дочекао Елмо

Више од 45 милиона гласача у Великој Британији излази нa треће опште изборе у свега пет година. Своје право да бирају су у јутарњим часовима искористили Борис Џонсон и Џереми Корбин. Гласачи на друштвеним мрежама објављују фотографије редова испред бирачких места.

Превремено гласање за 650 места у парламенту треба да стави тачку на вишемесечну блокаду парламента и отвори пут ка коначној одлуци о судбини Брегзита.

Биралишта су отворена у 7 часова по локалном времену, а биће затворена у 22 часа.

Бројање гласова почеће одмах после затварања гласачких места, а очекује се да ће први резултати бити објављени у петак ујутру.

Британци на друштвеним мрежама објављују фотографије на којима се виде велики редови испред бирачких места.

Своје право гласа искористио је актуелни премијер Борис Џонсон, који је на биралиште у близини Даунинг стрита дошао са псом Дилином.

Лидер лабуриста Џереми Корбин је са супругом гласао на северу Лондона. Њега су на бирачком месту дочекале присталице, али и један демонстрантан маскиран у Елма, лика из телевизијске серије Улица Сезам. Он је покушао да приђе Корбину, али га је обезбеђење у томе спречило.

Са супружником је у Глазгову гласала премијерка Шкотске Никола Стерџон.

Дописница РТС-а из Лондона јавља да су либералдемократе у кампањи пропустиле шансу да покупе гласове свих еврофила у земљи.

Наводи да је изборна стратегија лабуриста да оптужују владу да тајно жели да приватизује здравствену заштиту – највећу политичку заоставштину левице.

Конзервативци, удружени са Брегзитерском странком Најџела Фаража, настоје да пробуше тзв. лабуристички црвени зид на северу земље преотимањем брегзитерских гласова.

За то време, бирачи су уморни од политичке кризе што торијевци прате слоганом "крај неизвесности". Кладионице им засад дају за право: Џонсоновој странци дају предност од 2:5.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво